Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko uvalilo na predstaviteľov EÚ odvetné sakncie

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko uvalilo v utorok sankcie na predstaviteľov EÚ. Ide o odvetný krok za sankcie, ktoré voči osobám z blízkeho okolia ruského prezidenta Vladimira Putina zaviedla ešte v októbri Európska únia v reakcii na augustovú otravu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že v reakcii na takéto "konfrontačné" kroky EÚ sa rozhodlo rozšíriť zoznam predstaviteľov členských štátov a inštitúcií EÚ, ktorým nebude povolený vstup na územie Ruskej federácie. Rezort ruskej diplomacie si v utorok ráno - ešte pred oznámením o uvalení sankcií - predvolal veľvyslancov Nemecka, Francúzska a Švédska, aby im tlmočil svoj nesúhlas s ich reakciou na otravu Navaľného.

Laboratória v zmienených troch štátoch dospeli na základe analýz biologických vzoriek k záveru, že Navaľnyj bol vystavený nervovoparalytickej látke typu novičok, ktorú vyvinuli v Sovietskom zväze počas studenej vojny. Predstavitelia viacerých štátov vyslovili podozrenie, že za pokusom o otrávenie Navaľného je Rusko. Európska únie následne zaviedla v októbri sankcie voči viacerým ruským predstaviteľom. Sankcie EÚ sa týkajú šiestich osôb z blízkeho okolia prezidenta Vladimira Putina vrátane riaditeľa tajnej služby FSB Alexandra Bortnikova a námestníka prezidentskej kancelárie Sergeja Kirijenka. Terčom sankcií EÚ je aj Štátny výskumný ústav organickej chémie a technológie, s ktorým majú podnikatelia z EÚ zakázané udržiavať kontakty.

Sankcie ustanovujú zákaz vstupu na územie Európskej únie a zmrazenie akýchkoľvek finančných aktív v európskych bankách. Navaľnyj (44) skolaboval a upadol do kómy 20. augusta na palube lietadla z Tomska do Moskvy. Piloti urgentne pristáli v sibírskom meste Omsk, kde Navaľného hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti toxikologického oddelenia. O dva dni povolili lekári jeho prevoz špeciálnym lietadlom do Nemecka, kde sa liečil v berlínskej klinike Charité. Z nemocnice ho prepustili 23. septembra. Rusko účasť na otrave dlhodobo odmieta.

Viac o téme: SankcieRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu