Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Politická kríza vo Venezuele: Mizerná účasť vo voľbách, Pompeo hovorí o podvode

Prezident Venezuely Nicolás Maduro Zobraziť galériu (3)
Prezident Venezuely Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos)

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro a jeho ľavicoví politickí spojenci získali podľa predbežných výsledkov 67,7 percenta hlasov v nedeľňajších parlamentných voľbách, ktoré bojkotovali hlavné opozičné strany. S odvolaním sa na oznámenie venezuelskej volebnej komisie, podľa ktorej bolo dosiaľ sčítaných vyše 80 percent odovzdaných hlasov, o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Volebná účasť však bola veľmi nízka, podľa predbežných údajov Venezuelskej Národnej volebnej rady prišlo hlasovať menej ako 30 percent oprávnených voličov. Očakávané drvivé víťazstvo zabezpečí Madurovej socialistickej strane kontrolu nad jednokomorovým parlamentom, Národným zhromaždením, jediným dôležitým orgánom, ktorý bol dosiaľ v rukách opozície. Taktiež ďalej oslabí pozíciu Západom podporovaného opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý voľby označil za "podvod" a vyzval svojich priaznivcov na ich bojkot, komentuje AFP.

Samotný Maduro odovzdal svoj hlas v hlavných kasárňach venezuelskej armády v Caracase. Novinárom pritom povedal, že je čas ukončiť nadvládu opozície nad parlamentom, ktorý obvinil zo zodpovednosti za sankcie i utrpenie v krajine.

Pompeo naznačil, že USA neuznajú voľby

Výsledky parlamentných volieb nemieni uznať ani susedná Kolumbia, podobne ako ani Kanada. Zámer postupovať rovnako avizoval aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu odsúdil parlamentné voľby vo Venezuele ako "podvod a falšovanie" z dielne prezidenta Nicolása Madura. Pompeo vo svojom tvíte podľa agentúry AFP napísal, že vo Venezuele, kde sa v nedeľu konajú parlamentné voľby, "už došlo k volebným podvodom".

Voľby vo Venezuele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos)

Deklaroval, že výsledky "oznámené nelegitímnym režimom" Nicolása Madura "nebudú odrážať vôľu obyvateľov Venezuely". Naznačil tiež, že Spojené štáty preto neuznajú výsledok takýchto volieb, pretože "to, čo sa dnes deje, je podvod a falšovanie". Šéf venezuelskej diplomacie Jorge Arreaza v reakcii na Pompeovo vyhlásenie vyzval, aby Spojené štáty priznali neúspešnosť svojej politiky voči Venezuele.

Kolumbijské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že venezuelské vedenie sa prostredníctvom volieb "snaží predĺžiť uzurpáciu moci a zabezpečiť si kontrolu nad Národným zhromaždením". Kolumbia preto "neuznáva výsledky zmanipulovaných volieb zo 6. decembra, ktoré inicioval nezákonný režim (venezuelského prezidenta) Nicolása Madura bez záruk nestrannosti, slobody, rovnosti príležitostí, spravodlivosti a transparentnosti demokratického systému," uvádza sa v dokumente zverejnenom na webovej stránke.

Prezident Venezuely Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos)

Kanadská vláda informovala, že neuznáva výsledky volieb do venezuelského Národného zhromaždenia, pretože volebný proces nebol dostatočne demokratický. Toto vyhlásenie zverejnil v noci na pondelok šéf kanadského ministerstva zahraničných vecí François-Philippe Champagne. Agentúra AFP uviedla, že víťazstvo vo voľbách by Madurovi umožnilo oslabiť vplyv svojho - Spojenými štátmi podporovaného - rivala Juana Guaidóa, ktorý vyzval svojich priaznivcov z radov voličov na bojkot volieb.

Odporcovia súčasnej vlády na čele s Guaidóom, ktorí ovládajú parlament - Národné zhromaždenie -, opakovane obviňovali vedenie krajiny z nezrovnalostí pri príprave volieb. Aj pre to sa 27 opozičných strán rozhodlo parlamentné voľby bojkotovať. Niekoľko kandidátov týchto politických strán sa však rozhodlo napriek vyhlásenému bojkotu bojovať o hlasy voličov individuálne.

Viac o téme: VoľbyVenezuelaNicolás MaduroMike PompeoJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu