Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Belgicko začne s celonárodným očkovaním proti COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit, File)

BRUSEL - Predseda belgickej federálnej vlády Alexander De Croo v stredu oznámil, že Belgicko začne s celonárodným očkovaním proti ochoreniu COVID-19 5. januára. Uviedla to tlačová agentúra Belga.

Belgičania budú očkovaní vakcínami, ktoré pre používanie na jednotnom trhu EÚ povolí Európska agentúra pre lieky (EMA). Pokiaľ ide o stratégiu očkovania v Belgicku, medzirezortná vládna konferencia o verejnom zdraví, ktorá sa konala v stredu, nedospela ku konkrétnej dohode. Vo štvrtok budú rokovania pokračovať na úrovni ministrov zdravotníctva federálnej vlády a ministrov regionálnych vlád.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Belga v tejto súvislosti uviedla, že budúca belgická vakcína proti koronavírusu, ktorú ešte len vyvíja Inštitút Rega pre medicínsky výskum v rámci Katolíckej univerzity v Leuvene, bude pripravená na použitie najskôr v roku 2022. Jej vývoj je však podľa slov virológa Johana Neytsa veľmi sľubný, lebo prvá séria testov na zvieratách ukázala ochranu pred koronavírusom už po desiatich dňoch, kým doteraz známe vakcíny chránia ľudí až po mesiaci od zaočkovania.

Belgická vakcína je založená na očkovacej látke proti žltej zimnici. Vakcína proti žltej zimnici už v jednej dávke ochráni ľudí pred vírusom po celý život, čo podľa belgických výskumníkov by malo platiť aj pre budúcu vakcínu Rega proti koronavírusu.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaBelgickoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu