Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Maďarského poslanca EP zadržali v Bruseli pre porušenie pandemických opatrení

József Szájer
József Szájer (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias, FILE)

BRUSEL - Maďarského poslanca Európskeho parlamentu (EP) Józsefa Szájera nakrátko zadržala bruselská polícia pre porušenie opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Po zadržaní sa odvolal na svoju poslaneckú imunitu, informovali v utorok viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na správu belgického servera hln.be.

József Szájer z vládnej strany Fidesz je šéfom maďarskej delegácie vo frakcii Európskej ľudovej strany (EPP). K jeho zadržaniu došlo k piatok večer počas policajného zásahu v jednom z bruselských homosexuálnych klubov, kde sa napriek zákazu vychádzania konala hromadná akcia. Údajne sa na nej zúčastnilo aj niekoľko diplomatov. Europoslanec sa počas policajného zásahu pokúsil utiecť, avšak policajti ho napokon zadržali. Vtedy sa odvolal na svoju imunitu poslanca EP. Hliadka na mieste akcie údajne našla aj drogy.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Hovorca europarlamentu Jaume Duch Gullot pre spravodajský server 444.hu povedal, že belgická polícia zatiaľ o prípade EP neinformovala. Szájer v nedeľu prekvapivo oznámil, že sa ku koncu roka vzdá funkcie europoslanca. Ako dôvod uviedol svoju únavu z každodennej politiky. V utorok podvečer vydal vyhlásenie, v ktorom sa k účasti na zakázanej akcii v Bruseli priznal, avšak zdôraznil, že drogy neužíval a že sa podriadi náležitým sankciám.

Na kauzu zareagovala opozícia i Fidesz

Na kauzu maďarského poslanca Európskeho parlamentu (EP) Józsefa Szájera súvisiacu s porušením pandemických opatrení v Bruseli, ktorú potvrdila aj belgická prokuratúra, v utorok zareagovali maďarské opozičné strany i vládna strana Fidesz. Szájera minulý týždeň nakrátko zadržala bruselská polícia pre porušenie opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Po zadržaní sa odvolal na svoju poslaneckú imunitu, informovali v utorok viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na správu belgického servera hln.be. József Szájer z vládnej strany Fidesz je šéfom maďarskej delegácie vo frakcii Európskej ľudovej strany (EPP). K jeho zadržaniu došlo k piatok (27.11.) večer počas policajného zásahu v jednom z bruselských homosexuálnych klubov, kde sa napriek zákazu vychádzania konala hromadná akcia. Údajne sa na nej zúčastnilo aj niekoľko diplomatov.

Bruselská prokuratúra pre portál Euronews uviedla, že J. S. mal v ruksaku drogy a nemal pri sebe osobné doklady. Tento muž pri úteku z budovy zliezol po odkvapovej rúre, na čo upozornil políciu náhodný okoloidúci, spresnila prokuratúra, podľa ktorej je trestne stíhaných 20 osôb, ktoré sa nachádzali na mieste v centre Bruselu, kde sa nelegálne zhromaždenie konalo. Na prípad kriticky zareagovali viaceré maďarské opozičné strany. Predseda Demokratickej koalície a expremiér Ferenc Gyurcsány na Facebook ironicky citoval reakciu vládnej strany Fidesz, ktorá v nedeľu poďakovala odchádzajúcemu poslancovi EP za jeho "rozhodujúcu úlohu v tom, že maďarská občianska konzervatívna a kresťanská demokracia zaujala patričné miesto na európskej politickej scéne". Podľa vyjadrenia strany Jobbik vysvitlo o ďalšom politikovi Fideszu, že kresťansko-konzervatívne morálne princípy presadzované svojou stranou nie sú pre neho záväzné.

Hnutie Momentum označilo kauzu Szájera za úplný morálny bankrot Fideszu. Maďarská socialistická strana (MSZP) reagovala iba vymenovaním mien Zsolt Borkai (exprimátor Győru za Fidesz, ktorý sa zaplietol do sexuálneho škandálu), Gábor Kaleta (bývalý veľvyslanec v Peru odsúdený za pedofíliu) a József Szájer. Ochranárska strana LMP poukázala takisto na rozpor v slovách a skutkoch Fideszu, ktorý "zdôrazňuje kresťanský model rodiny, a ktorý tak núti vlastných politikov, aby žili v klamstve". Skupina poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP v EP, ktorú Szájer ako jej predseda viedol, podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV uviedla, že Szájer vzdaním sa mandátu poslanca EP urobil jediné správne rozhodnutie. "Berieme to na vedomie, ako berieme na vedomie aj skutočnosť, že sa ospravedlnil svojej rodine, politickému spoločenstvu i voličom," píše sa vo vyhlásení skupiny europoslancov za Fidesz-KDNP.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaPoslanec MaďarskoBruselKoronavírusJózsef Szájer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu