Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dánov vystrašili zombie norky: Zakopané mŕtvolky nakazené koronavírusom sa dostávajú na povrch!

Mŕtvoly zvierat vystúpili na zemský povrch pod tlakom plynov uvoľnených počas ich rozkladu.
Mŕtvoly zvierat vystúpili na zemský povrch pod tlakom plynov uvoľnených počas ich rozkladu. (Zdroj: SITA/Morten Stricker/NTB via AP)

KODAŇ - Milióny noriek museli byť v Dánsku zabité kvôli riziku nákazy koronavírusom - a boli hromadne pochované. Niekedy nie dosť hlboko, ako teraz musela priznať dánska polícia.

Podľa toho, čo povedal hovorca dánskej polície naposledy pre televíziu DR, celý výjav vyzerá ako zmes „cintorína plyšových hračiek“ a „tanca diabla“. Thomas Kristensen a jeho kolegovia sa v súčasnosti stretávajú s dosť neobvyklým problémom: mŕtve telá noriek sú vytláčané z masových hrobov na povrch zeme. O prípadoch informoval okrem iného britský Guardian.

„Zatiaľ čo sa telá rozkladajú, vytvárajú sa plyny,“ hovorí Kristensen. "Vďaka tomu sa celá vec trochu zväčší. V najhoršom prípade je to potom tak, že norky sú vytlačené zo zeme.“

Do polovice mesiaca bolo v krajine zabitých 15 až 17 miliónov noriek. Dánska vláda predtým oznámila, že všetky kožušinové zvieratá by mali byť zničené, pretože koronavírus u zvierat zmutoval a už bol prenesený na človeka.

V čase oznámenia však neexistoval právny základ pre hromadné utratenie všetkých noriek v krajine - vrátane tých z fariem bez prípadu koróny alebo mimo rizikových oblastí. Dánska vláda to pripustila s oneskorením, čo nakoniec viedlo k tomu, že minister pre potraviny Mogens Jensen oznámil svoju rezignáciu.

Toľko k politickým dôsledkom. Už uplynul nejaký čas - a okrem iného v Západnom Jutsku začínajú byť problémom hromadné hroby malých zvierat. Na vojenskom mieste v hĺbke asi jedného metra tam boli pochované tisíce noriek. Na zastavenie morbídneho javu tam musí byť nanesená ďalšia vrstva zeme.

Každá zem je iná - podľa polície

Najmä v tomto prípade situáciu komplikuje aj charakter podložia. „Bohužiaľ, jeden meter zeme nie je vždy jeden meter zeme,“ uviedol hovorca Kristensen. Piesočnatá pôda v Západnom Jutsku je jednoducho príliš ľahká. Preto sa teraz musí na vrchol položiť viac pôdy.

Dánske ministerstvo životného prostredia uviedlo, že tento jav bol výsledkom procesu rozkladu a bol iba dočasný. Oblasť bola nepretržite monitorovaná, až kým nebude oplotenie čoskoro držať ľudí a zvieratá od tejto oblasti ďalej. Prenos koronavírusu prostredníctvom mŕtvych zvierat je veľmi nepravdepodobný.

Početní obyvatelia a skupiny zaoberajúce sa životným prostredím tiež vyjadrili obavy, že masové hroby môžu mať vplyv na podzemné vody alebo blízke vodné útvary. Podľa novín Jyllands Posten najmenej dvaja starostovia v regióne vyzvali na opätovné vykopanie a spálenie noriek. To by tiež vyriešilo problém „zombie hlodavcov“.

Viac o téme: ZemDánskoZombieZakopanieNorkyHromadné hroby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu