Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Taliansku prvýkrát diagnostikovali mačke britskú mutáciu koronavírusu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Talianski veterinári prvýkrát diagnostikovali u mačky domácej nákazu britskou mutáciou koronavírusu. Uviedla to v piatok agentúra ANSA. Zviera sa zrejme nakazilo od svojich majiteľov, ktorí sa nachádzajú v karanténe. Osemročný kocúr zo severotalianskej provincie Novara sa už zotavuje.

Prvé príznaky sa u mačky objavili desať dní po preukázaní nákazy u ľudí, s ktorými žije. Mala problémy s dýchaním, a preto ju vyšetril veterinár. Podľa Talianskeho zdravotníckeho ústavu (ISS) "neexistuje žiadny dôkaz, že domáce zvieratá zohrávajú nejakú úlohu v šírení koronavírusu, nákaza je z človeka na človeka". Mnoho zvierat sa však môže nakaziť po kontakte s človekom, a preto ISS odporučil, aby domáci maznáčikovia neprichádzali do styku s osobami, ktoré sú v karanténe. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Minulý rok boli v Európe zaznamenané prípady šírenia nákazy koronavírusu u noriek. Niektoré európske štáty, napríklad Španielsko, Holandsko či Dánsko, sa rozhodli utratiť celé chovy. 

Zmutovanú formu nového druhu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa odborníkov je vzácne, aby choroba COVID-19 mala u mačiek ťažký priebeh alebo ich ohrozovala na živote. "Pamätám si len na jeden prípad mačky v Belgicku, ktorá mala kašeľ a hnačku, vo všeobecnej rovine ale infekcia u týchto zvierat prebieha bez či len s miernymi príznakmi," povedal denníku Corriere della Sera virológ a profesor na veterinárnej fakulte v Bari Canio Buonavoglia .

Viac o téme: MačkaTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu