Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Exprezident Václav Havel: Vynecháva mu srdce!

Jedna z posledných fotografií Havla pred hospitalizáciou. Unavený vychádza 9. januá z Vinohradského divadla, kde vždy po predstavení čaká na svoju ženu Dagmar.
Jedna z posledných fotografií Havla pred hospitalizáciou. Unavený vychádza 9. januá z Vinohradského divadla, kde vždy po predstavení čaká na svoju ženu Dagmar.

PRAHA - Bývalý prezident federatívneho Česko-Slovenska a Českej republiky Václav Havel (71) je v nemocnici. V sobotu večer ho museli hospitalizovať v pražskom inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny pre srdcovú arytmiu.

Pre nepravidlelný pulz už raz bol v ohrození života. Havel včera pre chorobu zrušil svoju účasť v jednej z diskusných relácií a aj svoj plánovaný program na najbližší týždeň.

Exprezident mal v poslednom čase náročný program. Včera sa mal objaviť v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca. Ten však oznámil, že Havel musel byť hospitalizovaný. Podľa jeho tajomníka Jakuba Hladíka nejde o nič vážne, exprezident sa vraj cíti dobre. Napriek tomu zostáva v starostlivosti lekárov. Ako dlho bude v nemocnici, zatiaľ nie je známe, podrobnosti o zdraví exprezidenta jeho kancelária zverejniť nechcela. Dokonca ani to, kde je hospitalizovaný. Podľa internetovej stránky idnes.cz. Havel leží v pražskom inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny, no pod iným menom. Personál vraj musel podpísať vyhlásenie o zachovaní mlčanlivosti.

Zdravotné problémy trápia Havla už niekoľko rokov. V minulosti mu lekári pre zhubný nádor odobrali veľkú časť pravej časti pľúc. Navyše trpí chronickou bronchitídou. Pre srdcovú arytmiu bol v roku 1998 v ohrození života. Problémy so srdcom mal aj v roku 2001, keď ho previezli do nemocnice z lietadla, ktorým chcel odletieť do Talianska. V oboch prípadoch sa pulz srdca upravil až po elektrošokoch. Havel musel pre zdravotné problémy zrušiť svoj program. Koncom týždňa sa mal zúčastniť na predpremiére dokumentárneho filmu Občan Havel a intenzívne pripravuje premiéru svojej novej hry Obchádzanie.

Havlove pobyty v nemocnici:

November 2004: Exprezident na návšteve Taiwanu utrpel zlomeninu krčka stehennej kosti. Hospitalizovali ho v nemocnici.
Júl 2002: Havel strávil týždeň v nemocnici pre zápal priedušiek.
December 2001: Českého prezidenta hospitalizovali pre problémy s dýchaním.
September 2001: Do nemocnice ho previezli po tom, ako sa u neho prejavila srdcová arytmia.
Apríl 1998: Havel musel prerušiť dovolenku v Rakúsku pre podozrenie z perforácie hrubého čreva. Operovali ho v Innsbrucku. O niekoľko dní ho hospitalizovali pre srdcovú arytmiu. Pol hodiny bol v ohrození života.
December 1996: Havlovi odobrali polovicu nepravého pľúcneho laloka, aby odstránili zhubný nádor.

Čo je arytmia?

Ide o poruchu automatickej činnosti srdca, teda srdcového rytmu. U pacientov sa prejavuje ako búšenie či pocit, že niektorý sťah vynechal, a ďalšími nepríjemnými vnemami pulzu. Zväčša ju sprevádzajú aj bolesť v hrudníku alebo dýchavičnosť, nezriedka aj únava, pocit na omdletie, nevoľnosť, príp. mdloba.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu