Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pre belgického policajta obžalovaného zo zabitia dieťaťa žiadajú podmienku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimage.com)

BRUSEL - Belgickí prokurátori požiadali súd o udelenie podmienečného trestu odňatia slobody pre belgického policajta v prípade neúmyselného zabitia dvojročného kurdského dieťaťa. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Počas toho, keď policajné vozidlo v máji 2018 prenasledovalo dodávku s migrantmi smerujúcu z Francúzska do Británie cez Belgicko, vystrelil 48-ročný Victor-Manuel Jacinto Goncalves na dodávku a do hlavy zasiahol dievčatko Mawdu Šawríovú, ktoré následkom zranení neskôr podľahlo.

Policajt počas vyšetrovania uviedol, že chcel zasiahnuť pneumatiku, avšak po tom, čo jeho auto vo vysokej rýchlosti zabočilo, zmenila guľka svoj smer. Muž zároveň tvrdí, že nevedel, že v dodávke sa nachádzajú migranti. Policajtovi hrozí podľa agentúry AFP päť rokov väzenia. Prokurátori však pred súdom v meste Mons na juhu Belgicka počas druhého dňa pojednávania uviedli, že pre muža budú žiadať podmienečný trest vo výške jedného roka.

Právnici zastupujúci rodičov dieťaťa však žiadajú, aby bolo obžalovanie z neúmyselného zabitia prekvalifikované na úmyselné. Argumentujú tým, že policajt zbraň použil na dodávku plnú ľudí. Rodičia zabitého dievčatka, ktorí ušli z Iraku v roku 2015, sa usadili v Belgicku po tom, čo im udelili povolenie na pobyt z humanitárnych dôvodov.

Viac o téme: ZabitiePodmienkaPolícia Belgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu