Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Nemecké spolkové krajiny chcú na Vianoce uvoľniť epidemiologické opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Luca Bruno)

BERLÍN - Obyvatelia Nemecka budú môcť stráviť vianočné a novoročné sviatky so svojou širšou rodinou a priateľmi, pokiaľ budú v predvianočnom období dodržiavať predpísane opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Vyplýva to z návrhu, ktorý vypracovali premiéri 16 nemeckých spolkových krajín, informovala v utorok agentúra DPA.

Súčasne znenie návrhu, do ktorého mala možnosť nahliadnuť DPA, by umožnilo členom jednej domácnosti stretávať sa s až desiatimi ďalšími ľuďmi z iných domácností, a to od 23. decembra do 1. januára. Obmedzenie sa netýka osôb mladších ako 14 rokov. O návrhu sa rozhodne v stredu počas rokovania krajinských premiérov s nemeckou spolkovou vládou kancelárky Angely Merkelovej.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Šéfovia vlád spolkových krajín zároveň apelujú na ľudí, aby pred Vianocami strávili niekoľko dní v domácej izolácii s cieľom zamedziť šíreniu nákazy. V tejto súvislosti chcú vyzvať zamestnávateľov a školy, aby ľudom umožnili v predvianočnom období zostať doma. Ďalej chcú spolkové krajiny zakázať odpaľovanie novoročných ohňostrojov a petárd na verejnosti.

Ako súčasť čiastočného lockdownu, ktorý v Nemecku platí od začiatku novembra, sú zatvorené reštaurácie, bary, kiná, divadlá, múzeá či plavárne a platia obmedzenia kontaktov. Tieto opatrenia nemecká vláda v stredu s najväčšou pravdepodobnosťou predĺži do 20. decembra, komentuje DPA.

Spolkové krajiny okrem toho navrhujú sprísnenie opatrení od 1. decembra vrátane obmedzenia súkromných stretnutí priateľov a príbuzných na najviac päť osôb, a to najviac z dvoch domácností. Výnimku z tohto pravidla majú mať taktiež deti do 14 rokov.

Viac o téme: OpatreniaUvoľneniePandémiaNemeckoBerlínVianoceKoronavírusSpolkové krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu