Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Saudská Arábia poprela správy o stretnutí Netanjahua s princom Muhammadom

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Zdroj: TASR/Photo by Gali Tibbon/Pool via AP)

RIJÁD - Saudská Arábia v pondelok poprela správy izraelských médií o rozhovoroch medzi izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom počas nedeľňajšej návštevy amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea v Saudskej Arábii. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

"K takému stretnutiu nedošlo," napísal na Twitteri saudskoarabský minister zahraničných vecí princ Fajsal bin Farhán a dodal, že na stretnutí boli prítomní len predstavitelia USA a Saudskej Arábie. Izraelské média v pondelok informovali, že Netanjahu v nedeľu tajne navštívil Saudskú Arábiu, kde sa stretol a viedol rozhovory s princom Muhammadom a Pompeom. Diplomatický korešpondent izraelskej verejnoprávnej stanice Kan citoval viacerých izraelských predstaviteľov, ktorí uviedli, že Netanjahu a šéf izraelskej tajnej služby Mosad Jossi Cohen "včera odleteli do Saudskej Arábie a v meste Nijóm sa stretli s Pompeom a Muhammadom bin Salmánom", napísala agentúra AFP.

Cieľom Pompeovej návštevy bolo motivovať Saudskú Arábiu k tomu, aby nasledovala susedné štáty - Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn - v normalizácii vzťahov s Izraelom. Spomínané krajiny nastolili oficiálne vzťahy s Izraelom na základe tohtoročnej prelomovej dohody, ktorú sprostredkovali USA. Dohoda bola podpísaná 15. septembra v Bielom dome.

Rijád dosiaľ normalizáciu vzťahov s Izraelom odmieta s tým, že v prvom rade je potrebné vyriešiť palestínsku otázku. Saudská Arábia však napriek tomu izraelským leteckým spoločnostiam umožňuje prelety ponad svoje územie do destinácií v oblasti Perzského zálivu a v Ázii.

Viac o téme: StretnutieSaudská ArábiaMohammed bin SalmanBenjamin Netanyahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu