Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obnovenie jadrovej dohody si vyžaduje účasť krajín Perzského zálivu, odkázala Saudská Arábia

Saudskoarabský kráľ Salman
Saudskoarabský kráľ Salman (Zdroj: SITA/AP Photo/Saudi Press Agency)

MANÁMA - Opätovnému zaradeniu USA medzi signatárov jadrovej dohody s Iránom musí predchádzať "úplná konzultácia" s krajinami Perzského zálivu. V sobotu to povedal saudskoarabský minister zahraničných vecí princ Fajsal bin Farhán v rozhovore pre agentúru AFP, ktorý sa uskutočnil na okraji bezpečnostnej konferencie v bahrajnskej metropole Manáma.

Podľa Farhána sú takéto konzultácie jediným spôsobom, ako dosiahnuť udržateľnú dohodu s Teheránom o denuklearizácii Iránu. Dosluhujúci americký prezident Donald Trump od jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými veľmocami jednostranne odstúpil v roku 2018. USA odvtedy znovu zaviedli voči Iránu tvrdé sankcie, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku.

Šéf saudskoarabskej diplomacie tiež počas rozhovoru naznačil, že saudskoarabské kráľovstvo plánuje naďalej udržiavať dobré vzťahy s Trumpom aj po oficiálnom ukončení jeho funkčného obdobia 20. januára. "(Saudská Arábia) si vždy zapamätá svojich priateľov," vyjadril sa. Rijád sa však bude usilovať o nadviazanie vzťahov s Washingtonom aj za nadchádzajúceho vedenia Joea Bidena, ktorý Saudskú Arábiu obviňuje z porušovania práv tamojšieho obyvateľstva. Podľa Farhána však išlo len o silné reči počas prezidentskej kampane.

Minister Farhán sa počas rozhovoru tiež vyjadril, že ukončenie diplomatickej krízy medzi štátmi Perzského zálivu a Katarom je v "dohľade". Podľa jeho slov sú všetky krajiny, ktoré v tomto konflikte zohrávajú úlohu, pripravené ukončiť ho. Finálna podoba dohody má byť podľa ministra verejnosti predstavená už čoskoro. "Plne spolupracujeme s našimi partnermi v procese (ukončenia krízy) a naše vyhliadky na dosiahnutie konečnej dohody sú veľmi pozitívne," povedal.

Kríza vypukla po tom, ako Saudská Arábia a jej spojenci Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE) prerušili 5. júna 2017 diplomatické styky s Katarom a zaviedli bojkot voči svojmu malému, no bohatému susedovi. Katar obvinili okrem iného z podpory teroristických organizácií. K ich požiadavkám patrí obmedziť vzťahy s Iránom, vypovedať z krajiny tureckých vojakov či zatvoriť televíziu al-Džazíra.

Podľa odborníkov sa však možný pokrok v riešení diplomatických sporov pravdepodobne prejaví len vo vzťahu medzi Rijádom a Dauhou, keďže SAE sú od začiatku vypuknutia tejto krízy najhlasnejším kritikom Kataru. Veľvyslanec SAE vo Washingtone Júsif al-Utajba v novembri povedal, že riešenie tohto problému "nie je na zozname priorít" ani jednej zo spomínaných krajín diplomatického konfliktu.

Viac o téme: ObnovenieSaudská ArábiaPerzský zálivJadrová dohodaManáma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu