Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA voči vybraným krajinám dočasne sprísnili vízové pravidlá: Platiť budú šesť mesiacov

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojené štáty budú od ľudí prichádzajúcich z 23 krajín žiadať záložné platby do výšky 15.000 dolárov (približne 9265 eur), informovala v stredu agentúra AFP. Je to ďalšie z opatrení vlády prezidenta Donalda Trumpa v súvislosti s imigráciou.

Pravidlo vstúpilo do platnosti v utorok na obdobie šiestich mesiacov a vzťahuje sa na občanov 23 krajín, z ktorých väčšina je v Afrike. Zoznam krajín zahŕňa Sudán, Konžskú demokratickú republiku (KDR), Irán, Mjanmarsko, Afganistan či Bhután. Nie je však isté, či to tak zostane i za vlády novozvoleného prezidenta Joea Bidena, pripomína AFP. Biden, ktorý do úrodu oficiálne nastúpi 20. januára 2021, sľubuje, že bude voči zvyšku sveta viac otvorený.

Osoby prichádzajúce na základe víz typu B, ktoré USA vydávajú na krátkodobý pobyt na účely obchodu a cestovného ruchu, budú požiadané, aby zaplatili 15.000 dolárov. V prípade, ak nebudú schopné dokázať, že krajinu opustili včas, prepadnú tieto prostriedky v prospech Imigračného a colného úradu (ICE).

Pilotný program má nahradiť výdavky americkej vlády v súvislosti s deportáciou cudzincov, ktorí v krajne zostávajú po vypršaní platnosti svojich víz, uvádza AFP s odvolaním sa na správu štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí USA pre konzulárne záležitosti Carla Rischa.

Viac o téme: VízaPravidláSprísnenieUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu