Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nobelov výbor netají znepokojenie: Vyzval na deeskaláciu napätia v etiópskom štáte Tigraj

Abiy Ahmed Zobraziť galériu (2)
Abiy Ahmed (Zdroj: SITA/Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix via AP)

ADDIS ABEBA - Nobelov výbor, ktorý v roku 2019 udelil cenu za mier etiópskemu premiérovi Abiyovi Ahmedovi, je "hlboko znepokojený" pretrvávajúcimi bojmi v Etiópii a vyzýva na deeskaláciu napätia.

Tajomník Nobelovho výboru Olav Njolstad pre agentúru AFP v pondelok vyhlásil, že "všetky zúčastnené strany nesú spoločnú zodpovednosť za zastavenie eskalácie násilia a za prispenie k vyriešeniu rozporov a konfliktov mierovými prostriedkami." Abiy dostal Nobelovu cenu za svoje úsilie o uzdravenie vzťahov s Eritreou, dlhoročným nepriateľom Etiópie, ako aj za presadenie demokratických reforiem v Etiópii. Od začiatku operácie vládnej armády proti protivládnym ozbrojencom v štáte Tigraj na severe Etiópie je však Abiy vystavený veľkej kritike zo zahraničia.

Konflikt v štáte Tigraj si už vyžiadal stovky zranených a mnoho obetí - niektoré z nich aj pri masakre zdokumentovanej minulý týždeň organizáciou Amnesty International. Okrem toho boje v Tigraji vyvolali humanitárnu krízu i útek takmer 25.000 ľudí do iných regiónov Etiópie alebo susedného Sudánu. Hrozí navyše, že kríza v štáte Tigraj spôsobí destabilizáciu situácie v celej oblasti Afrického rohu.

Po tom, ako sa konflikt v Tigraji minulý týždeň vystupňoval, sa lídri afrických krajín v pondelok pokúsili začať rokovania o riešení kritickej situácie v Etiópii. Ugandský prezident Yoweri Museveni rokoval s podpredsedom etiópskej vlády Demekem Mekonnenom, zatiaľ čo bývalý nigérijský prezident Olusegun Obasanjo sa vydal do Addis Abeby, aby sa pokúsil sprostredkovať rokovania znepriatelených strán.

Nobelov výbor netají znepokojenie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP)

Tento Obasanjov zámer však v pondelok v Addis Abebe odmietol hovorca krízového výboru vytvoreného federálnou vládou v reakcii na násilnosti v štáte Tigraj. "Nepotrebujeme sprostredkovanie, kým nepostavíme vodcov (vzbury v štáte Tigraj) pred súd," vyhlásil hovorca Redwan Hussein a dodal, že akékoľvek sprostredkovanie "by len podnietilo beztrestnosť a bezprávie".

Líder Ľudového frontu oslobodenia Tigraja (TPLF) Debretsion Gebremichael v pondelok pre agentúru AFP uviedol, že "nevie" o Museveniho iniciatíve. V čase, keď svetoví lídri požadujú okamžité ukončenie bojov, etiópska vláda uviedla, že pred začiatkom rokovaní je potrebné odzbrojiť TPLF. Horná komora etiópskeho parlamentu v pondelok prijala vyhlásenie, v ktorom upozorňuje na fakt, že "to bol TPLF, kto porušil ústavu a ohrozil ústavný poriadok" a že "federálna vláda iba pracuje na obnovení" ústavnosti.

Generáli etiópskej armády sa medzičasom zaviazali, že budú pokračovať vo vojenských operáciách v štáte Tigraj, a premiér Abiy opakovane prisľúbil rýchle a rozhodné víťazstvo. Minulý týždeň Abiy uviedol, že federálne sily "oslobodili" západnú zónu regiónu Tigraj, ktorú tvorí šesť zón a hlavné mesto Mekele s okolitými oblasťami. V nedeľu štátne médiá informovali, že federálne sily dobyli mesto Alamata. Milície TPLF po porážke z Alamaty ušli a vzali so sebou okolo 10.000 väzňov, uvádzalo sa vo vyhlásení vlády.

Pre výpadky v spojení s Tigrajom nie je možné tieto informácie overiť z nezávislých zdrojov. Analytička Economist Intelligence Unit pre východnú Afriku Sanya Suriová uviedla, že hrozba, že bojovníci TPLF budú klásť odpor, "pretrváva, keďže špeciálne jednotky v štáte Tigraj majú prístup k vojenským prostriedkom a mnohí vojaci z (národnej armády) prebehli k Tigrajcom". Suriová však predpokladá, že federálne sily "v krátkom čase" zastavia konflikt v Tigraji, aj keď s "ťažkými" stratami na oboch stranách.

V posledných dňoch TPLF rozšíril konflikt za hranice Tigraja, keď raketami ostreľoval letiská v susednom federálnom štáte Amharsko, s ktorým má Tigraj spoločnú južnú hranicu, a v Asmare, hlavnom meste Eritrey, s ktorou Etiópia susedí na severe. Vodca TPLF Debretsion uviedol, že raketové ostreľovanie bolo "legitímne", pretože federálne sily využívajú dané letiská v rámci svojich vojenských operácií v Tigraji.

TPLF obvinila Abiyovu vládu zo získania vojenskej podpory z Eritrey, čo Etiópia popiera. Hovorca vládneho krízového výboru Redwan v pondelok na tlačovej konferencii naznačil, že TPLF - podľa federálnej vlády - nesie zodpovednosť za zlú humanitárnu situáciu v regióne a obvinil TPLF aj zo zámerného podnecovania utečeneckej krízy. Tigrajci sú etnikom, ktoré tvorí asi päť percent etiópskeho obyvateľstva. Dlhé roky mali v etiópskej politike dominantné postavenie. Ich vplyv sa zmenšil, keď sa v roku 2018 dostal k moci Abiy Ahmed pochádzajúci z etnika Oromo.

AP vo svojej správe pripomína, že Abiy po nástupe do funkcie v roku 2018 oznámil rozsiahle politické reformy. Tie mu síce vyniesli Nobelovu cenu za mier, ale viedli k marginalizácii TPLF, ktorý dominoval v etiópskej vládnej koalícii. TPLF neskôr koalíciu opustil a v septembri v štáte Tigraj zorganizoval miestne voľby ako prejav vzdoru proti federálnej vláde.

Viac o téme: EtiópiaAbiy AhmedTigrajNobelov výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu