Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EÚ je pripravená pomôcť: Finančne podporí utečencov z Tigraja prichádzajúcich do Sudánu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok informovala, že zmobilizuje sumu vo výške štyroch miliónov eur ako núdzovú pomoc na podporu presídlencov z Etiópie prichádzajúcich do Sudánu.

Ide o reakciu EÚ na ozbrojený konflikt v severoetiópskom regióne Tigraj, kde proti sebe bojujú federálna etiópska vláda a regionálna vláda Ľudový front oslobodenia Tigraja (TPLF). Konflikt si už vyžiadal životy stoviek vojakov aj civilistov a vyháňa čoraz viac etiópskych utečencov do susedného Sudánu. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá upozornil, že rozvíjajúci sa konflikt vytvára skutočnú humanitárnu krízu a EÚ chce počiatočným financovaním pomôcť utečencom, ktorí museli opustiť svoje domovy.

"Žiadame strany konfliktu v Etiópii, aby umožnili humanitárnym pracovníkom úplný a neobmedzený prístup do všetkých oblastí postihnutých bojmi," vyhlásil Lenarčič. Komisár zároveň pochválil pripravenosť Sudánu ponúknuť útočisko Etiópčanom utekajúcim pred konfliktom. Finančné prostriedky pôjdu v prospech mimovládnych organizácií a agentúry OSN pôsobiacich v štátoch Kassalá a Gedarif na východe Sudánu.

Oba tieto regióny od vypuknutia násilností v etiópskom štáte Tigraj zaznamenali náhly príliv približne 30.000 utečencov. Tí vďaka finančnej podpore EÚ dostanú prístrešie, základné potraviny, prístup k zdravotnej starostlivosti a hygiene a budú chránení pred násilím. Komisia upozornila, že samotný Sudán zápasí s vlastnou hlbokou humanitárnou krízou, prehlbujúcim sa prepadom ekonomiky, bezprecedentnými povodňami, náletmi kobyliek, ako aj pandémiou nového typu koronavírusu. Na svojom území už beztak hostí viac ako milión utečencov, väčšinou zo susedného Južného Sudánu.

Viac o téme: Finančná pomocSudánEtiópiaEurópska úniaEurópska komisiaTigraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu