Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vo Washingtone sa konajú pochody na podporu Trumpa i proti nemu

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Stovky ľudí sa v sobotu zišli vo Washingtone, aby vyjadrili podporu súčasnému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a kritizovali údajné podvody pri sčítaní hlasov odovzdaných v nedávnych prezidentských voľbách v USA.

Ako informovala agentúra AFP, účasť na proteste je otázna, keďže aj ďalšie prichádzajúce výsledky sčítania hlasov nasvedčujú skôr tomu, že Trump vyjde zo súboja o Biely dom ako porazený. Napriek všetkému sa Trump medzičasom poďakoval za túto podporu a navrhol, že by sa mohol "zastaviť a pozdraviť" účastníkov týchto zhromaždení.

Svoje pochody mestom Washington ohlásili aj krajne pravicové militantné skupiny, čo malo za následok posilnenie policajných hliadok v meste, aby sa takto zabránilo potýčkam pravicových militantov s účastníkmi avizovaných zhromaždení proti Trumpovi, ktoré sa majú konať pred sídlom Najvyššieho súdu USA. Agentúra AFP s odvolaním sa na odhady amerických médií v piatok informovala, že prezidentský kandidát Demokratickej strany Joe Biden získal hlasy 16 voliteľov v štáte Georgia, takže ich má spolu už 306. V štáte Severná Karolína vyhral Trump, ktorý má 232 hlasov voliteľov.

Na zvolenie za prezidenta USA je potrebných 270 hlasov voliteľov. Trumpov tím podal v súvislosti s voľbami množstvo žalôb - zatiaľ neúspešných -, ktorými sa snaží spochybniť sčítanie hlasov odovzdaných vo voľbách. Agentúra AP pripomenula, že súd v štáte Michigan v piatok ako ďalší v poradí vydal zamietavé stanovisko k tvrdeniam republikánov o volebných podvodoch. Trump naďalej odmieta uznať svoju prehru v prezidentských voľbách, i keď v piatok tento svoj postoj zmiernil, keď sa vyjadril, že "čas ukáže", či zostane prezidentom. Aj vzhľadom na spomínané žaloby Trumpovi spolupracovníci bránia Bidenovmu tímu pripraviť sa na prevzatie moci pred inauguráciou, ktorá sa bude konať 20. januára 2021.

Viac o téme: VoľbyUSADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu