Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Biden si chce nakloniť aj Trumpových kamarátov: Telefonoval do Izraela a Indie

Novozvolený americký prezident Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Novozvolený americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster, File)

WILMINGTON - Joe Biden v utorok prvýkrát od svojho zvolenia za prezidenta USA absolvoval telefonáty s premiérmi Izraela a Indie, ktorí sú považovaní za blízkych spojencov úradujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa.

Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý mal s posledným demokratickým prezidentom Barackom Obamom napäté vzťahy, Biden povedal, že je odhodlaný urobiť všetko pre to, "aby sa vzťah medzi USA a Izraelom posilnil a mal aj silnú podporu oboch" hlavných politických strán v USA. Podľa agentúry AFP Biden "opätovne zdôraznil svoju neochvejnú podporu bezpečnosti Izraela a jeho budúcnosti ako židovského a demokratického štátu".

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon)

Úrad Netanjahua, ktorý spochybňoval vládu Obamu a Bidena ako viceprezidenta USA v rokoch 2009-17 za jej prístup k Iránu a presadzovanie práv Palestínčanov, uviedol, že s novozvoleným prezidentom USA viedol "vrelý" rozhovor. Biden telefonicky hovoril aj s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom, ktorého funkcia je prevažne ceremoniálna. Pokiaľ ide o indického premiéra Naréndru Módího, Biden vyjadril optimizmus v súvislosti s možnosťami spolupráce Medzi USA a Indiou.

AFP však v tejto súvislosti pripomenula, že demokratickí zákonodarcovia čoraz častejšie vyjadrujú znepokojenie nad stavom dodržiavania ľudských práv za vlády hinduistického nacionalistu Módího, pričom poukazujú na presadzovanie kontroverzného zákona o občianstve a zrušenie autonómie v Kašmíre - štáte s moslimskou väčšinou. Biden informoval, že s Módím by chcel spolupracovať na spoločných výzvach vrátane pandémie vyvolanej vo svete chorobou COVID-19, ako aj v oblasti regionálnej bezpečnosti, zmene klímy a "na posilnení demokracie doma i v zahraničí".

Indické ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Módí zo svojej strany navrhol spoluprácu pri podpore prístupu k cenovo dostupným vakcínam a zároveň telefonát s Bidenom využil, aby pozdravil novozvolenú viceprezidentku Kamalu Harrisovú, ktorej matka sa narodila v Indii.

Trump síce aj dva týždne po voľbách naďalej odmieta pripustiť svoju porážku po voľbách, ale lídri prakticky všetkých krajín už Bidenovi zablahoželali k zvoleniu za prezidenta USA. Výnimkou sú Rusko, Mexiko, Brazília, Severná Kórea a Slovinsko, konštatovala AFP. Svoje prvé telefonické rozhovory po deklarovaní víťazstva vo voľbách Biden absolvoval s tými spojencami USA, s ktorými mal Trump napäté vzťahy: okrem iných s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou či kanadským premiérom Justinom Trudeauom.

Viac o téme: USAIndiaIzraelJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu