Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Odľahlý ostrov má prvého infikovaného: Bez prípadu je už len sedem území na svete

Pohľad na ostrov Vanuatu
Pohľad na ostrov Vanuatu (Zdroj: Getty Images)

PORT VILA - Vanuatu, melanézsky ostrovný štát v Oceánii, v stredu oznámil svoj prvý prípad laboratórne potvrdenej nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Nakazeným je 23-ročný muž, ktorý bol po návrate z USA v karanténe. Informovala o tom agentúra AFP.

Kým na jar tohto roku svet bojoval s ohniskami nákazy, izolované ostrovné štáty sa rýchlo uzavreli - a to aj napriek veľkým ekonomickým nákladom a stratám -, pretože sa obávali, že ich zlá zdravotná infraštruktúra bude počas epidémie zvlášť zraniteľná. Ostrov Vanuatu tak uzavrel svoje hranice v marci a prísne kontrolované repatriačné lety umožnil len nedávno.

Infikovaný muž, pôvodom z Vanuatu, cestoval z USA cez Sydney a Auckland, ale už počas cesty bol preventívne izolovaný od ostatných cestujúcich, dodala AFP. Vanuatský premiér Bob Loughman ubezpečil občanov, že epidemiologická situácia je pod kontrolou. V súvislosti s nakazeným uviedol, že bol stále v karanténe a prebieha vyhľadávanie ľudí, s ktorými mohol prísť do kontaktu.

Povinná karanténa by sa mala zdvojnásobiť

Premiér tiež oznámil, že vzhľadom na to, že muž bol karanténe, vláda nebude obmedzovať verejné zhromaždenia, zatvárať školy ani žiadať ľudí, aby pracovali z domu. Cestovanie v rámci ostrova by však malo byť obmedzené. Povinná karanténa pre repatriantov by sa mala zdvojnásobiť - na 28 dní - a občania sa pred odletom z ostrova budú musieť preukázať negatívnym výsledkom testu na COVID-19 nie starším ako 72 hodín.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Austrálska odborníčka na verejné zdravie Lana Elliottová v rozhovore pre AFP v súvislosti s opatreniami vlády ostrova Vanuatu uviedla, že "včasné a tvrdé uzavretie hraníc im prinieslo rozhodujúci čas na plánovanie a strategické konanie". Tieto kroky vlády podľa nej "udržiavajú obyvateľstvo vo väčšom bezpečí než v ktorejkoľvek inej krajine na Zemi".

Odľahlé Šalamúnove ostrovy a Marshallove ostrovy prišli o štatút územia bez výskytu prípadov nákazy koronavírusom nového typu už v októbri, aj keď i tam platili podobné opatrenia ako na Vanuatu. AFP dodala, že za územia bez výskytu koronavírusu SARS-CoV-2 sú aktuálne považované už len odľahlé ostrovné štáty a územia Kiribati, Mikronézia, Nauru, Palau, Samoa, Tonga a Tuvalu.

Viac o téme: OstrovPrípadKoronavírusVanuatu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu