Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS si vyžiadal ďalšiu obeť: Zomrela významná osobnosť politického života

Zomrel palestínsky hlavný vyjednávač Saíb Irikát (na snímke vpravo)
Zomrel palestínsky hlavný vyjednávač Saíb Irikát (na snímke vpravo) (Zdroj: SITA/AP/Dimitri Messinis)

JERUZALEM - Vo veku 65 rokov zomrel Saíb Irikát, hlavný palestínsky vyjednávač na rokovaniach s Izraelom a dlhoročný poradca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Ako informoval denník The Times of Israel, Irikát podľahol chorobe COVID-19, pre ktorú ho v druhej polovici októbra hospitalizovali v nemocnici Hadasa v Jeruzaleme.

Jeho stav považovali izraelskí lekári za veľmi vážny až kritický. Vzhľadom na dýchacie problémy bol krátko po hospitalizácii uvedený do umelého spánku a napojený na respirátor. Izraelskí lekári dodali, že Irikátova liečba pre nich predstavuje nesmiernu výzvu, keďže ide o pacienta po transplantácii pľúc s potlačeným imunitným systémom, ktorý okrem vírusovej infekcie zápasil aj infekciou s bakteriálnou.

Saíb Irikát roky trpel chronickou obštrukčnou chorobou pľúc a preto v roku 2017 v USA podstúpil transplantáciu pľúc. Irikát bol desaťročia kľúčovou osobnosťou palestínskej politiky a v roku 2015 sa stal generálnym tajomníkom Organizácie pre oslobodenie Palestíny. Často bol hlavným partnerom pre zahraničných vyslancov a médiá.

Bol jedným z hlavných strojcov mierových dohôd z Osla, podpísaných v roku 1995, a zasadzoval sa za riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu v podobe existencie dvoch nezávislých štátov - izraelského a palestínskeho. Bol veľkým odporcom plánu pre riešenie situácie na Blízkom východe, ktorý koncom januára tohto roku predložil prezident USA Donald Trump.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa denníka The Times of Israel bol však Irikát aj kontroverznou osobnosťou: pre niektorých Izraelčanov bol stelesnením palestínskych síl odmietajúcich kompromis so židovským štátom. V Izraeli mu vyčítajú aj jeho falošné obvinenie, že Izrael v roku 2002 zmasakroval stovky Palestínčanov v utečeneckom tábore Džanín.

Pre frustrovaných Palestínčanov bol zasa Irikát vnímaný ako súčasť starnúceho a nemenného palestínskeho vedenia, ktoré nesplnilo svoj hlavný prísľub - vznik palestínskeho štátu -, aj keď pokračovalo v koordinácii týchto plánov s Izraelom.

Viac o téme: IzraelPalestínaSaíb Irikát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu