Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyšetrovanie teroristického útoku vo Viedni pokračuje: Do väzby umiestnili ďalších dvoch mužov

Teroristický útok vo Viedni Zobraziť galériu (3)
Teroristický útok vo Viedni (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Krajinský súd vo Viedni umiestnil v nedeľu do väzby ďalších dvoch mužov v spojitosti s pondelkovým (2. novembra) útokom v centre Viedne, ktorý si vyžiadal štyri obete na životoch a viac ako 20 zranených, informovala agentúra APA s odvolaním sa na Christinu Salzbornovú z Krajinského súdu vo Viedni.

Dvojica mužov vo veku 21 a 23 rokov mohla mať podľa agentúry APA spojitosť s útočníkom. Vo väzbe v spojitosti s útokom sa v súčasnosti nachádza desať mužov vo veku od 16 do 24 rokov. Prokuratúra preveruje možnú spoluprácu medzi zadržanými a 20-ročným útočníkom na príprave útoku.

Pondelňajšia streľba v centre Viedne a útoky na ďalších piatich miestach si vyžiadali štyri obete na životoch a najmenej 22 zranených. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Polícia páchateľa krátko po útoku zastrelila.

Vyšetrovanie teroristického útoku vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v stredu potvrdil, že Fejzulai konal sám. K útoku sa neskôr prihlásila teroristická organizácia Daeš. Fejzulai bol v apríli 2019 uznaný za vinného za pokus o cestu do Sýrie s cieľom pripojiť sa k extrémistickej organizácii Islamský štát. Súd mu udelil trest odňatia slobody v dĺžke 22 mesiacov, v decembri ho však podmienečne prepustili.

Páchateľ sa cez leto údajne stretol s podozrivými Švajčiarmi

Dvaja muži, ktorých minulý týždeň zatkla švajčiarska polícia na základe podozrení z prepojenia s teroristickým útokom vo Viedni, údajne cez leto vycestovali za útočníkom do rakúskej metropoly a osobne sa tam s ním stretli. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na švajčiarske médiá.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

Dvaja muži vo veku 18 a 24 rokov údajne navštívili Viedeň medzi 16. a 20. júlom a s útočníkom sa tam stretli na "neznámom mieste". Informovali o tom švajčiarske noviny NZZ am Sonntag, ktoré sa odvolávajú na "dve veľmi dobre informované osoby," približuje Reuters. Muži zadržaní vo Švajčiarsku boli už v minulosti trestne stíhaní v súvislosti s terorizmom a v súčasnosti sa nachádzajú vo väzbe.

Noviny tiež informovali, že páchateľ sa pravdepodobne pokúsil stretnúť so zadržanými mužmi vo Švajčiarsku niekedy medzi 21. júlom a 2. novembrom. Viedenská polícia zároveň informovala, že s útočníkom sa v Rakúsku cez leto stretli aj viacerí občania Nemecka, ktorých sledovala nemecká tajná služba. Zadržaní Švajčiari a útočník boli podľa tamojších úradov "očividne priatelia". Taktiež potvrdili, že prišlo aj k ich osobnému stretnutiu, bližšie informácie však neposkytli.

Viac o téme: TerorizmusVyšetrovanieTeroristický útokViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu