Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rakúska vláda po útoku vo Viedni nariadila zatvorenie radikálnych mešít

Teroristický útok vo Viedni Zobraziť galériu (3)
Teroristický útok vo Viedni (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúska vláda po islamisticky motivovanom útoku vo Viedni zo začiatku tohto týždňa, ktorý si vyžiadal štyri obete na životoch a viac ako 20 zranených, nariadila zatvorenie "radikálnych" mešít v metropole krajiny. Oznámili to na piatkovej tlačovej konferencii tamojší minister vnútra Karl Nehammer a ministerka pre integráciu Susanne Raabová, informovala agentúra APA.

K rozhodnutiu zatvoriť radikálne mešity a rozpustiť príslušné moslimské náboženské spolky prišlo po krízovom stretnutí s predsedom Islamského spoločenstva veriacich (IGGÖ) Ümitom Vuralom. Polícia vo Viedni aktuálne už zasahuje vo viacerých tamojších mešitách, uvádza portál OE24. Podľa tohto zdroja by malo ísť o mešity v 12. viedenskom obvode Meidling a v 16. obvode Ottakring. Rakúske médiá i agentúra APA píšu, že 20-ročný útočník Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúsky i severomacedónsky pas, bol aktívny v dvoch viedenských mešitách, kde mohlo dôjsť k jeho radikalizácii.

Jedna z týchto mešít nachádzajúca sa na ulici Murlingengasse v Meidlingu, ktorá patrila pod IGGÖ, bola zatvorená na základe zákona o islame. Druhú zo spomínaných mešít ležiacu v časti Ottakring, ktorá nespadala pod IGGÖ, rozpustia podľa zákona o združeniach. Podľa APA sa v nej pravidelne stretávali viacerí islamisti aj terorista IS odsúdený na deväť rokov väzenia. Nehammer ďalej uviedol, že útočník bol počas uplynulého leta v kontakte s osobami, ktoré sledoval viedenský Krajinský úrad na ochranu ústavy a boja proti terorizmu (LVT), a to z poverenia nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV). V dôsledku zlyhania rakúskych úradov bol v tejto súvislosti z funkcie prepustený šéf LTV vo Viedni Erich Zwettler, uviedol viedenský policajný prezident Gerhard Pürstl.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Minister Nehammer hovoril o "zjavných a z nášho pohľadu netolerovateľných chybách". Útočník sa podľa Pürstla v júli v Rakúsku stretol s osobami, ktoré sledoval BfV. Táto skutočnosť, ako aj to, že sa páchateľ neskôr na Slovensku neúspešne pokúsil zaobstarať si muníciu, mohla "pri zhodnotení nebezpečenstva páchateľa viesť k inému výsledku", poznamenal Pürstl.

Zo 16 osôb, ktoré boli v súvislosti s teroristickým útokom zadržané, prepustili na slobodu už šesť ľudí. Dôvodom bolo, že sa v ich prípade podozrenia nepotvrdili, uviedla hovorkyňa rakúskej prokuratúry Nina Busseková. Pre ôsmich mužov žiadajú vyšetrovaciu väzbu a dvaja podozriví neboli zatiaľ prevezení do žiadneho justičného zariadenia, dodala. V nemocniciach sa po útoku nachádza ešte päť osôb spomedzi 22 ľudí, ktoré boli zranení, uviedla pre APA hovorkyňa zdravotníckych orgánov. Dve osoby, ktoré utrpeli ťažké zranenia, sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti a ich stav je stabilizovaný.

Slovensko konalo promptne a profesionálne pri informovaní Rakúska

Slovenské ministerstvo vnútra sa v piatok ohradilo voči rakúskou stranou medializovaným informáciám o pomalej súčinnosti slovenskej polície s rakúskou ohľadom poskytnutia informácií o 20-ročnom páchateľovi, ktorý útočil v pondelok vo Viedni. Slovenské bezpečnostné zložky podľa ministerstva postupovali "promptne a profesionálne". Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii rakúsky minister vnútra Karl Nehammer, viedenský policajný prezident Gerhard Pürstl a šéf Federálneho úradu na ochranu ústavy a boj proti terorizmu Franz Ruf uviedli, že slovenské bezpečnostné zložky poskytli nedostatočnú informáciu rakúskej strane, pričom žiadosť o doplnenie bola podľa nich vybavená až po dvojnásobnej písomnej výzve a telefonáte so žiadosťou o urgentnú odpoveď.

K potvrdeniu totožnosti páchateľa malo podľa nich prísť 16. októbra. Ministerstvo vnútra SR sa voči týmto správam ohradilo s tým, že slovenská polícia zaslala Europolu podrobné informácie o pokuse útočníka nakúpiť muníciu na Slovensku už 24. júla, a to tri dni po tom, ako k tomuto pokusu došlo. Europol následne podľa slovenského rezortu vnútra informoval rakúsku stranu. Ministerstvo podľa hovorcu po neúspešnom nákupe munície poskytlo rakúskej strane aj fotografie osôb a motorového vozidla s evidenčným číslom Rakúska, na ktorom tieto podozrivé osoby mali prísť na územie SR. Rakúsko malo podľa ministerstva prijať informáciu 10. septembra.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

Následne informovalo slovenské zložky, že sa im podarilo stotožniť muža na fotografii, neskoršieho páchateľa teroristického útoku. Podľa ministerstva Slovensko rovnako poskytlo rakúskej strane na jej žiadosť doplňujúce informácie. Pondelňajšia streľba v centre Viedne a útoky na ďalších piatich miestach si vyžiadali štyri obete a najmenej 22 zranených. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Páchateľa polícia krátko po útoku zastrelila. Rakúsky minister vnútra v stredu potvrdil, že Fejzulai konal sám. K útoku sa neskôr prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Viac o téme: Zatvorenieútok ViedeňRakúskoMešity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu