Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trump a Biden absolvovali mítingy v štátoch stredozápadu: Figurínu prezidenta odstránili

Joe Biden a Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Joe Biden a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

SAINT PAUL - Americký republikánsky prezident Donald Trump a jeho demokratický rival v blížiacich sa voľbách novej hlavy štátu Joe Biden v piatok absolvovali mítingy v štátoch stredozápadu USA.

Trump navštívil Wisconsin a Michigan, zatiaľ čo Biden zavítal do Iowy, Wisconsinu a Minnesoty, informuje tlačová agentúra Reuters. Trump vo Wisconsine, kde sa minulý týždeň zdvojnásobil počet nových prípadov nákazy koronavírusom, vyzval tamojšieho demokratického guvernéra, aby zrušil protipandemické opatrenia. "Musíte otvoriť svoj štát a musíte to spraviť rýchlo," vyhlásil prezident počas mítingu.

Predtým, v Michigane, Trump slovne napadol americký zdravotnícky systém a bez uvedenia dôkazov povedal, že lekári profitujú z úmrtí na koronavírusové ochorenie COVID-19. Biden v Minnesote obvinil Trumpa z toho, že "sa vzdal" v boji proti epidémii. Odkázal mu, aby neatakoval zdravotníckych pracovníkov, ktorí liečia obete pandémie. "Na rozdiel od Donalda Trumpa sa my tomuto vírusu nepodvolíme," povedal Biden.

Prezidentský kandidát Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Koronavírusová pandémia, ktorá v Spojených štátoch zabila už viac než 229.000 ľudí a zničila milióny pracovných miest, dominuje posledným dňom predvolebnej kampane. Rekordný nárast prípadov infekcie dostáva tamojšie nemocnice na pokraj kapacity. Trump, ktorý sa pred niekoľkými týždňami zotavil z ochorenia COVID-19, už niekoľko mesiacov bagatelizuje túto zdravotnícku krízu a napriek pribúdajúcim prípadom nákazy vyhlasuje v uplynulých týždňoch, že krajina "sa už z najhoršieho dostala". Biden naopak varuje pred "temnou zimou" a sľubuje obnovenie úsilia o zastavenie vírusu.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Reuters vykonala spoločnosť Ipsos, by Bidena volilo 52 percent opýtaných, kým Trump by dostal 42 percent hlasov - čiastočne z dôvodu všeobecného nesúhlasu s jeho postojom k riešeniu pandémie. Prieskum tiež ukazuje na užší súboj v najsúťaživejších štátoch, ktoré prakticky rozhodnú o celkovom víťazovi volieb.

Posledná predvolebná prezidentská debata
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

Biden v porovnaní s Trumpom dosiaľ zachovával miernejšie tempo predvolebnej kampane a väčšinu volebného cyklu strávil vo svojom domovskom štáte Delaware, odvolávajúc sa na pandemické reštrikcie. V rámci predčasného hlasovania už odvolilo vyše 85 miliónov voličov, z toho 55 miliónov korešpondenčne. Podľa stanice BBC sú tak Spojené štáty na ceste k najvyššej volebnej účasti za viac než jedno storočie.

Múzeum v Berlíne odstránilo pred voľbami figurínu Trumpa

Múzeum voskových figurín Madame Tussauds v nemeckej metropole Berlín v piatok odstránilo figurínu amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Tento krok očividne vyjadruje očakávania pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú v USA konať na budúci utorok 3. novembra, napísala tlačová agentúra Reuters. Veľavravné je, že vosková socha Trumpovho predchodcu a kritika Baracka Obamu, ktorý nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú zaraďuje k svojim najbližším spojencom, zostáva na mieste so žiarivým úsmevom.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, File)

"Stiahnutie voskovej figuríny Donalda Trumpa v berlínskom múzeu je skôr taký symbolický krok, predbežné opatrenie pred voľbami amerického prezidenta," vysvetlila situáciu marketingová riaditeľka múzea Orkide Yalcindagová. Trump v prieskumoch verejnej mienky už mesiac zaostáva za svojím demokratickým súperom Joeom Bidenom.

U Američanov totiž prevláda značný nesúhlas s Trumpovým prístupom ku koronavírusovej pandémii. Najnovšie prieskumy však tiež ukazujú, že v malom počte kľúčových štátov nadobúda Trump prevahu. V múzeu sú vystavovaní aj bývalí prezidenti USA. Bez ohľadu na výsledok, Trumpovu figurínu onedlho zrejme privezú naspäť.

Viac o téme: Prezidentské voľbyDonald TrumpWashingtonSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu