Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Biden bude novým prezidentom USA, prvá reakcia! Trump nesklamal, prehru rázne odmieta

Joe Biden a Donald Trump Zobraziť galériu (9)
Joe Biden a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

WASHINGTON - Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Oznámili to viaceré americké médiá. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

  • vo veku 77 rokov sa stal Biden najstarším kandidátom v dejinách USA, ktorý bol zvolený za prezidenta
  • oficiálne výsledky ešte známe nie sú, Bidena ale vyhlásili za víťaza viaceré médiá, vrátane CNN, BBC či agentúry AP
  • jeho súper, republikán Trump, vyslovil nepodložené obvinenia z volebného podvodu
  • Biden po svojom zvolení napísal, že bude prezidentom všetkých Američanov

 

Atmosféra v New Yorku po oznámení víťaza prezidentských volieb.

Atmosféra v New Yorku po oznámení víťaza prezidentských volieb (Zdroj: Diana Černáková)

ONLINE

22:00 Náš online z priebehu prezidentských volieb sa pre dnešok končí. Ďakujeme za pozornosť.

21:54 Americký prezident Donald Trump sa v sobotu vrátil z golfu do Bieleho domu, keď sa dozvedel o svojej porážke v prezidentských voľbách a o víťazstve demokrata Joea Bidena. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

21:52 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg zablahoželal v sobotu Joeovi Bidenovi k jeho víťazstvu v amerických prezidentských voľbách a označil ho za "silného podporovateľa našej aliancie". Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP. Stoltenberg sa neraz musel prispôsobovať neočakávaným oznámeniam prezidenta Donalda Trumpa o znižovaní počtu amerických vojakov v jednotkách NATO, vyslaných do rôznych konfliktov. A tak teraz na Twitteri napísal, že sa teší na spoluprácu s Bidenom, ako aj s novozvolenou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. "Silné NATO je dobré aj pre Severnú Ameriku, aj pre Európu," uviedol šéf NATO v tvíte. "Vodcovská úloha Spojených štátov je v tomto nepredvídateľnom svete dôležitá, tak ako vždy," dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa ocitol v centre ústavnej žaloby (impeachmentu) proti prezidentovi Trumpovi, už tiež zablahoželal Bidenovi, ktorý Trumpa v Bielom dome vystrieda. Zelenskyj v tvíte uviedol: "Ukrajina je optimistická v otázke budúcnosti strategického partnerstva so Spojenými štátmi." Dodal, že obe krajiny "vždy spolupracovali v oblasti bezpečnosti, obchodu, investícií, demokracie, boja proti korupcii. Naše priateľstvo ešte viac zosilnelo." V roku 2019 Trump zatelefonoval novému ukrajinskému lídrovi Zelenskému, aby vyšetroval Bidena a Demokratický národný výbor. Na to sa posťažoval whistleblower z prostredia tajných služieb, čo nakoniec vlani viedlo k ústavnej žalobe na Trumpa. Republikánmi vedený Senát nakoniec Trumpa spod obžaloby oslobodil.

Bidenovi v sobotu k víťazstvu zagratuloval aj indický premiér Naréndra Módí a jeho úspešnú kandidátku na úrad viceprezidenta Kamalu Harrisovú s indicko-americkým pôvodom označil za zdroj "nesmiernej hrdosti". "Blahoželám, Joe Biden, k vášmu pôsobivému víťazstvu!" napísal Módí na Twitteri.

V inom tvíte zagratuloval k výnimočnému úspechu aj Harrisovej, ktorá je prvou nebelošskou ženou v úrade viceprezidenta USA.

21:23 Je to veľké víťazstvo pre zástupcu demokratov Joea Bidena a krajinu. V sobotu večer to uviedol profesor z Kolumbijskej univerzity Robert Y. Shapiro v súvislosti s výsledkami prezidentských volieb, ktoré priniesli AFP a stanica CNN na svojej webovej stránke.

USA sa podľa odborníka zbavili "najopovrhnutiahodnejšieho" prezidenta v moderných dejinách krajiny. "Človeka a zároveň aj niekoho, kto sa pokúsil narušiť všetky hlavné pravidlá a hodnoty v USA," zdôraznil. Shapiro tým narážal na úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. "Americké inštitúcie zosadili lídra, ktorý mal autoritárske ambície," uzavrel.

21:11 Lídri Európskej únie v rámci gratulácií novozvolenému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi a viceprezidentke Kamale Harrisovej vyzdvihli dobré transatlantické vzťahy, ako aj potrebu ešte silnejšej spolupráce.

"Európska únia a Spojené štáty sú priateľmi a spojencami, naši občania sú veľmi hlboko prepojení," napísala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti. Zároveň dodala, že sa teší na čo najskoršie stretnutie s novozvoleným prezidentom USA Bidenom.   "Spoločne sme vybudovali bezprecedentné transatlantické partnerstvo, ktoré vychádza zo spoločnej histórie a demokratických hodnôt, zo slobody, ľudských práv, sociálnej spravodlivosti a otvorenej ekonomiky," vyjadrila sa o vzťahu EÚ s USA šéfka Európskej komisie.

Predseda Európskej rady Charles Michel sa ku gratuláciám pripojil a zároveň pripomenul, že EÚ je pripravená budovať "silné transatlantické partnerstvo". Výzvami, ktorými sa chcú EÚ aj USA zaoberať, sú podľa neho pandémia nového koronavírusu, medzinárodný obchod či environmentálne témy.

"Svet potrebuje silný vzťah medzi Európou a USA - predovšetkým v týchto ťažkých časoch," napísal na Twitteri predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. Zároveň dodal, že okrem tém, ktoré spomenul Michel, uvíta aj spoluprácu v oblasti narastajúcich sociálnych nerovností.

21:06 Aj keď prezident Spojených štátov Donald Trump doteraz neuznal výsledky volieb novej hlavy USA, lídri českej politiky rovnako ako ďalší európski a svetoví politici pogratulovali Joeu Bidenovi k víťazstvu v súboji s Trumpom. Od novej administratívy očakávajú utužovanie česko-amerických vzťahov a transatlantickej spolupráce.

20:11 Britský premiér Boris Johnson označil víťazstvo novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisovej za "historický úspech". Napísal to v sobotu na svojej sociálnej sieti v rámci gratulácie obom politikom. V príspevku zároveň nazval USA "najdôležitejším spojencom" Británie a dodal, že sa "teší na úzku spoluprácu" v oblastiach, ako sú klimatická zmena, obchod či bezpečnosť.

Bidenovi a Harrisovej k víťazstvu zagratuloval aj francúzsky prezident Emmmanuel Macron, ktorý je podľa vlastných slov pripravený na spoluprácu s novou administratívou Spojených štátov. "Máme veľa čo robiť, aby sme zvíťazili nad výzvami dnešnej doby," napísal Macron na Twitteri, pričom vyzval USA na spoluprácu.

Ďalšou v poradí gratulantov bola nemecká kancelárka, ktorá spoluprácu Nemecka s USA označila za "nenahraditeľnú". "Naše transatlantické priateľstvo je nenahraditeľné ak chceme zdolať najväčšie výzvy našich životov," citoval ju na sociálnej sieti hovorca nemeckej vlády, píše agentúra AFP.

20:00 Bývalý americký prezident Barack Obama v sobotu zablahoželal Joeovi Bidenovi a Kamale Harrisovej k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách, informovala agentúra DPA. "Američania prišli voliť v počte, aký sme nikdy nevideli," povedal Obama a dodal, že voliči Bidenovi a Harrisovej dali "historické a presvedčivé" víťazstvo. Zároveň však pripomenul, že Biden čelí výzvam v podobe pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, nerovností v oblasti hospodárstva a súdnictva, ďalej výzvam v podobe ohrozenej demokracie a klimatickej situácie. Obama bol prezidentom v rokoch 2009 až 2017 a počas jeho pôsobenia vo funkcii zastával Biden post viceprezidenta.

Ďalší bývalý prezident Jimmy Carter (1977-1981) takisto zablahoželal zvolenému prezidentovi Bidenovi a viceprezidentke Harrisovej. Carter sa podľa svojich vyjadrení teší na "pozitívnu zmenu", ktorú prinesú, uviedla na svojej webovej stránke stanica CNN. "Amerika prehovorila a demokracia zvíťazila," napísal na Twitteri bývalý prezident Bill Clinton (1993-2001). "Teraz máme zvoleného prezidenta a viceprezidentku, ktorí budú slúžiť nám všetkým a všetkých nás spoja," dodal a zablahoželal Bidenovi a Harrisovej k víťazstvu.

19:54 Novozvolený prezident USA Joe Biden prednesie prejav k národu v sobotu o 20.00 h miestneho času (v nedeľu o 02.00 h SEČ). Oznámil to jeho volebný štáb po tom, čo americké televízne stanice na základe svojich projekcií označili tohto demokrata za víťaza prezidentských volieb a súčasného republikánskeho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa za porazeného.

19:42 Prezident Miloš Zeman poslal Joe Bidenovi ako víťazovi amerických prezidentských volieb gratuláciu. Americkí voliči podľa Zemana vyjadrili vôľu k zmene. Český prezident v liste tiež uviedol, že verí v spoluprácu, nie ekonomické reštrikcie USA voči Európe, s ktorými dlhodobo a hlboko nesúhlasí.

19:33 Demokrat Joe Biden zvíťazil v amerických prezidentských voľbách aj v štáte Nevada. Pribudli mu tak ďalšie hlasy voliteľov a posilnil sa jeho náskok pred republikánom Donaldom Trumpom, informovali v sobotu tlačové agentúry AP a AFP. Biden získal Nevadu v sobotu popoludní miestneho času, krátko po tom, čo podľa médií vďaka víťazstvu v štáte Pensylvánia získal prezidentský úrad.

19:22 Bezprostredne potom, čo americké televízie vyhlásili Joea Bidena budúcim americkým prezidentom, vyhrnuli sa do ulíc amerických miest jeho priaznivci a začali spontánne oslavovať. Bidenovi stúpenci oslavovali víťazstvo aj neďaleko Bieleho domu, ktorého terajší šéf a Bidenov neúspešný súper Donald Trump bol v tom čase vo svojom golfovom klube vo Sterlingu vo Virgínii.

19:01 Slovensko je pripravené na úzku spoluprácu s budúcim americkým prezidentom, uviedol v sobotu slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. A zároveň si želá, aby sa vzťahy USA s EÚ posilnili a zlepšili. 

18:51 Joeovi Bidenovi, ktorý bol podľa amerických médií zvolený novým prezidentom Spojených štátov, blahoželali dnes okrem iného kanadský premiér Justin Trudeau, predseda írskej vlády Micheál Martin či škótska premiérka Nicola Sturgeonová, ktorá zároveň označila voľbu Kamal Harrisovej americkú viceprezidentkou za historickú.

18:41 Trump odmieta priznať prehru a sľubuje ďalšie právne kroky. Americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách a vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili, informovala v sobotu agentúra DPA. Trump takisto vyhlásil, že podnikne ďalšie právne kroky.

18:38 Novozvolená viceprezidentka USA Kamala Harrisová sa v sobotu vyjadrila, že podstatou tohtoročných prezidentských volieb bola najmä "duša Ameriky a naša vôľa bojovať za ňu". Napísala to v sobotu na sociálnej sieti Twitter len krátko po tom, čo médiá oznámili zvolenie Joea Bidena za nového prezidenta USA.

"V týchto voľbách ide o omnoho viac ako o Joea (Bidena) alebo mňa. Máme pred sebou veľa práce," napísala tiež na Twitteri.

18:37 Demokratická predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v sobotu povedala, že víťazstvo Joea Bidena v amerických prezidentských voľbách je "mandát k činom". Informovala o tom agentúra AP.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta, úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Pelosiová Bidenovo víťazstvo označila za "historické". Biden a zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová budú podľa nej mať "po svojom boku" demokratickú väčšinu v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu.

18:36 Nový americký prezident Joe Biden sa zameria na reformu systému zdravotného poistenia a zvýšenia daní. Pravdepodobne dôjde aj k zmene legislatívy týkajúcej sa ochrany životného prostredia a klímy. Taktiež chce otvárať témy týkajúce sa historickej nerovnosti rás. Uviedol to odborník na zahraničnú politiku a medzinárodnú bezpečnosť z Erazmovej Univerzity v Rotterdame Michal Onderčo, ktorý v minulosti pôsobil aj na Kolumbijskej či Stanfordovej univerzite v USA.

Biden v otázke bezpečnosti podľa analytika bude na základe sľubu z kampane pracovať na zlepšení vzťahu s transatlantickými spojencami. „Vníma, že spojenie s európskymi členmi NATO nie je len o tom, že Američania poskytujú bezpečnostné záruky, ale aj o tom, že niečo z toho dostávajú naspäť. To niečo je politická podpora pre rôzne snahy, ktoré USA majú. Napríklad snahu získať lepšie pozície pri určovaní technologických štandardov. Teda väčšie politické témy, v rámci ktorých Biden vidí, že spojenie s Európanmi sa môže USA vyplatiť,“ konštatoval.

18:24 - Americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách a vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili, informovala v sobotu agentúra DPA. Trump takisto vyhlásil, že podnikne ďalšie právne kroky.

18:17 Víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden v sobotu po správe o svojom zvolení do Bieleho domu na Twitteri napísal, že bude prezidentom všetkých Američanov a pokladá za poctu, že si ho zvolili. "Som poctený, že ste si ma vybrali, aby som viedol našu úžasnú krajinu," uviedol v tvíte.

"Práca, ktorá je pred nami, bude ťažká, ale sľubujem vám toto: budem prezidentom všetkých Američanov - či ste za mňa hlasovali alebo nie. Nesklamem vieru, ktorú ste do mňa vložili," napísal na Twitteri.

18:16 Politický komentátor Van Jones sa rozplakal, keď CNN vyhlásila výsledok amerických volieb.

S Bidenom sa zlepšia vzťahy USA s Čínou

18:13 S príchodom novozvoleného prezidenta Joea Bidena do Bieleho domu možno očakávať väčšiu angažovanosť USA v rámci medzinárodných organizácií, ale aj väčšiu ochotu konzultovať ďalšie kroky so spojencami. Možno predpokladať, že USA budú mať menej napäté vzťahy s Čínou, no pravdepodobne sa zvýši napätie voči Rusku. Vzťahy so Severnou Kóreou zostávajú ťažko predpovedateľné. Uviedol to profesor medzinárodných vzťahov z Oxfordskej univerzity Richard Caplan.

"Dá sa taktiež očakávať podpora iránskej jadrovej dohody, o ktorej rokovala ešte administratíva bývalého prezidenta Baracka Obamu," konštatoval. Biden bol Obamovým viceprezidentom počas oboch volebných období (2009 až 2017). Ešte stále úradujúci prezident Trump mal k dohode skôr negatívny postoj. Analytik nevylučuje ani to, že nový prezident prejaví snahu o posilnenie opatrení na kontrolu zbrojenia.

18:10 Prezidentský kandidát demokratov Joe Biden, ktorý sa stal víťazom amerických volieb, si za svoju kandidátku na post viceprezidentky vybral Kamalu Harrisovú, senátorku za štát Kalifornia. Harrisová je prvou Afroameričankou a zároveň prvou Američankou ázijského pôvodu, ktorá sa stala viceprezidentskou kandidátkou.

18:00 Pozrite si profil nového amerického prezidenta.

Biden vyhral prezidentské voľby

17:37 Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN na svojej webovej stránke. Biden víťazstvom v Pensylvánii získal 273 hlasov voliteľov a stane sa 46. prezidentom USA.

Väčšina veľkých amerických médií dnes ráno Bidenovi prisudzovala 253 hlasov tzv. voliteľov, ktoré v americkom volebnom systéme rozhodujú o víťazovi. Na celkový triumf je potrebných minimálne 270 voliteľských hlasov, pričom za víťazstvo v Pensylvánii si ich Biden pripísal 20.

V okamihu, keď médiá ohlásila verdikt ohľadom výsledku v kľúčovom severovýchodnom štáte a teda aj v celom súboji o Biely dom, bolo v Pensylvánii sčítaných 98 percent odhadovaného počtu odovzdaných hlasov. Biden mal v neúplných výsledkoch navrch o pol percentuálneho bodu, čo zodpovedalo viac ako 30.000 hlasov. Jeho náskok sa s postupujúcim časom zvyšoval.

PRÁVE TERAZ Biden bude
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: reprofoto: Twitter/CNN Breaking News)

Vo veku 77 rokov sa stal najstarším kandidátom v dejinách USA, ktorý bol zvolený za prezidenta, pripomína AFP. Jeho súper, republikán Trump, vyslovil nepodložené obvinenia z volebného podvodu a jeho volebný tým vo viacerých amerických štátoch podnikol právne kroky.

Trump odišiel do golfového klubu

17:34 Prezident USA Donald Trump odišiel v sobotu z Bieleho domu prvýkrát od volebného utorka a smeroval do svojho golfového klubu v Sterlingu v štáte Virgínia, pri americkom hlavnom meste Washington D.C. Spočítavanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách sa totiž naťahuje a v rozhodujúcich štátoch vedie Trumpov demokratický súper Joe Biden, pripomenula situáciu tlačová agentúra AFP. Trump sa v posledných dňoch objavil len dvakrát pri Bielom dome a prihovoril sa národu.

Voľby môže rozhodnúť Pensylvánia

16:33 Víťazstvom v štáte Pensylvánia by demokratický kandidát Joe Biden získal 270 hlasov voliteľov potrebných na víťazstvo v amerických prezidentských voľbách, napísala v sobotu na svojej webovej stránke stanica CNN. Demokratický kandidát však môže potrebných 270 hlasov voliteľov získať aj bez Pensylvánie, píše CNN a dodáva, že víťazstvá v najmenej dvoch štátoch z trojice Arizona, Georgia a Nevada by Bidena "dostali" do Bieleho domu.

Vo Filadelfii zatkli dvoch ozbrojených mužov

Polícia v americkom meste Filadelfia v noci na piatok zatkla dvojicu mužov neďaleko budovy, v ktorej úrady sčítavajú volebné hlasy, informovala v sobotu na svojej webovej stránke stanica CNN. Muži sa údajne snažili do mesta doručiť "nákladné auto plné falošných hlasovacích lístkov". Mužov zatkli na základe podozrení, že pri sebe majú strelné zbrane. Zadržali ich vo Filadelfii v americkom štáte Pennsylvánia pred budovou Convention Center.

PRÁVE TERAZ Biden bude
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: gettyimages.com)

To je jedno z miest, na ktorých prebieha sčítavanie hlasov z utorkových prezidentských volieb. Textové správy potvrdili, že muži sa zaujímali o proces sčítavania hlasov, uvádza CNN s odvolaním sa na stanicu KYW-TV. Muži mali podľa polície pri sebe strelné zbrane a muníciu. Federálny prokurátor uviedol, že v ich aute značky Hummer úrady našli nálepky a čiapku s logom hnutia konšpiračných teórií QAnon. Muži boli obvinení z držania strelnej zbrane bez povolenia a nosenia zbrane na verejnosti. Vyšetrovanie prípadu pokračuje.

Republikán McConnell prisľúbil pokojné odovzdanie moci

12:47 Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell opätovne prisľúbil "pokojné odovzdanie moci" v prípade, že sa prezidentom USA stane demokrat Joe Biden. Informovala o tom v sobotu britská stanica BBC.

Líder republikánskej väčšiny v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

"Pokojné odovzdanie moci prebieha od roku 1792, každé štyri roky začíname s novým vedením," povedal McConnell reportérom v štáte Kentucky, ktorý zastupuje vo federálnom Senáte. Úradujúci prezident USA Donald Trump počas kampane najprv odmietol sľúbiť pokojné odovzdanie moci v prípade svojej porážky. Minulý mesiac však potvrdil, že podporuje riadne odovzdanie prezidentského úradu, ktoré však podľa jeho slov nebude potrebné, pretože voľby vyhrá práve on.

Od utorňajšej volebnej noci však Trump obviňuje demokratov z pokusu o "ukradnutie" volieb bez toho, aby svoje tvrdenia podložil dôkazmi. Prezident už dlhodobo hovorí o volebných podvodoch, ako aj o ovplyvňovaní priebehu volieb. Jeho tím podľa prezidentových slov preto plánuje právne napadnúť všetky štáty, ktoré najnovšie, v poslednom vývoji sčítavania hlasov, získal jeho súper Biden.

Biden zvýšil svoj náskok v štáte Georgia

10:47 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden zvýšil počas pokračujúceho sčítania hlasov svoj náskok v štáte Georgia, informovala v sobotu televízia CNN. Biden vedie aj v ďalších kľúčových štátoch Pensylvánia, Arizona a Nevada, pričom úradujúci republikánsky šéf Bieleho domu Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne.

Joe Biden
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

Biden si dosiaľ zaistil celkovo 253 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump ich má podľa CNN zatiaľ 213 a podľa stanice BBC 214. Na zvolenie je potrebných najmenej 270 hlasov voliteľov, bývalého demokratického viceprezidenta tak od víťazstva naďalej delí len 17 voliteľských hlasov. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii a získal tamojších 20 voliteľov, mal by ich celkovo 273 a stal by sa tak 46. prezidentom USA. V tomto štáte aktuálne vedie pred Trumpom o takmer 28.900 hlasov po sčítaní 96 percent z takmer siedmich miliónov hlasovacích lístkov.

V Georgii (16 hlasov voliteľov) sa náskok Bidena do sobotňajšieho skorého rána zvýšil na 7248 hlasov z vyše 4,8 milióna odovzdaných lístkov, z ktorých sčítali už 99 percent. Trump by na víťazstvo potreboval získať Pensylvániu i Georgiu, ktorá je tradične republikánskym štátom, kde od roku 1992 v prezidentských voľbách nevyhral žiadny demokrat.

Joe Biden
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

V Nevade (šesť hlasov voliteľov) vedie Biden o necelých 22.700 hlasov z celkových vyše 1,3 milióna a v Arizone (11 hlasov voliteľov) o takmer 30.000 hlasov z viac ako 3,3 milióna. Trump má náskok v Severnej Karolíne (15 hlasov voliteľov) o viac ako 76.000 hlasov z 5,5 milióna odovzdaných.

O senátoroch za štát Georgia sa rozhodne až v januári

09:50 O obsadení oboch kresiel v americkom federálnom Senáte za štát Georgia sa rozhodne až v januári. Tieto súboje medzi tamojšími úradujúcimi republikánskymi senátormi a ich demokratickými vyzývateľmi zohrajú zrejme kľúčovú úlohu v tom, ktorá zo strán bude mať väčšinu v hornej komore Kongresu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Z piatkových výsledkov hlasovania vyplýva, že súčasný senátor, republikán David Perdue nezískal v utorkových voľbách 50 percent hlasov potrebných na priame víťazstvo nad demokratom Jonom Ossoffom. Stretnú sa tak v druhom kole hlasovania stanovenom na 5. januára.

Joe Biden
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

V ten istý deň budú voliči rozhodovať aj o druhom senátnom kresle za Georgiu, ako ukázali výsledky už skôr v priebehu týždňa. Tento súboj zvedú súčasná republikánska senátorka Kelly Loefflerová a jej demokratický súper Raphael Warnock. Obe strany majú podľa DPA na základe doterajších výsledkov volieb istých po 48 kresiel v 100-člennom Senáte. Očakáva sa však, že republikáni získajú dva mandáty v štátoch Severná Karolína a Aljaška, kde zatiaľ neboli vyhlásené oficiálne konečné výsledky.

Znamená to, že demokrati by museli získať obe kreslá za Georgiu, aby bol pomer hlasov v Senáte vyrovnaný. Ak by sa prezidentom stal ich kandidát Joe Biden, ktorý v sčítaní v kľúčových štátoch vedie, rozhodujúce hlasy v Senáte by v prípade vyrovnaných hlasovaní mala právo odovzdávať jeho viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová. Georgia, kde aktuálne vedie Biden o vyše 4000 hlasov po sčítaní 99 percent hlasovacích lístkov, je tradične republikánsky štát, v ktorom v prezidentských voľbách nezvíťazil žiadny demokrat od roku 1992.

Biden zatiaľ vedie nad Trumpom o vyše štyri milióny hlasov

06:29 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden vedie po utorňajších voľbách nad republikánom šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom o viac ako štyri milióny hlasov z približne 145 miliónov odovzdaných, informovala v sobotu spravodajská stanica BBC.

Joe Biden
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Biden si dosiaľ zaistil celkovo 253 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump 214, uvádza BBC. Podľa CNN je pomer 253 ku 213. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii všetkých 20 hlasov voliteľov, získal by ich celkovo 273 a stal by sa tak 46. prezidentom Spojených štátov. Na zvolenie je potrebných minimálne 270 hlasov voliteľov.

Georgia (16 hlasov voliteľov), kde v súčasnosti vedie Biden o vyše 4000 hlasov, je tradične republikánsky štát a od roku 1992 ho v prezidentských voľbách nezískal žiadny demokrat. Biden vedie o viac ako 22.000 hlasov v Nevade (šesť hlasov voliteľov) a o necelých 30.000 hlasov v Arizone (11 hlasov voliteľov). Trump vedie v Severnej Karolíne (15 hlasov voliteľov) o viac ako 76.000 hlasov, dodala BBC.

Šéf kancelárie Bieleho domu mal pozitívny test na koronavírus

06:18 Šéf kancelárie Bieleho domu Mark Meadows mal pozitívny test na koronavírus, informovala v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov vládnej administratívy. Podľa AP Meadows cestoval s Trumpom v predvečer utorňajších prezidentských volieb a naposledy sa objavil na verejnosti v stredu, a to bez ochrannej masky.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Spojených štátoch od začiatku pandémie potvrdili už viac ako 9,8 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 236.000 úmrtí. V celkovom počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sú Spojené štáty dlhodobo najviac postihnutou krajinou na svete.

Súdy zamietajú zastavenie sčítavania hlasov

06:11 Americký federálny sudca v súvislosti s prezidentskými voľbami zamietol žiadosť republikánskych predstaviteľov o zastavenie sčítavania korešpondenčných volebných lístkov v okrese Clark v štáte Nevada. Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica CNN.

Po dvojhodinovom pojednávaní sudca Andrew Gordon uviedol, že "nie je vo verejnom záujme prerušenie dokončenia procesu spočítavania hlasovacích lístkov". Podľa jeho slov by to poškodilo "stovky, ak nie tisícky legálne odovzdaných hlasovacích lístkov".

Sudca poznamenal, že otázky týkajúce sa kontroly podpisov na hlasovacích lístkoch sú otázky "zahŕňajúce štátne zákony a mali by ich interpretovať štátne súdy, najmä sudcovia Najvyššieho súdu zvolení občanmi štátu Nevada".

PRÁVE TERAZ Biden bude
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Najvyšší súd Spojených štátov zamietol v piatok žiadosť republikánov v Pensylvánii o okamžité zastavenie spočítavania hlasov, ktoré boli v tomto štáte doručené poštou po dni prezidentských volieb, teda po 3. novembri. Podľa agentúry AFP sudca Najvyššieho súdu USA Samuel Alito medzitým nariadil Pensylvánii, aby pokračovala v oddeľovaní neskoro prichádzajúcich hlasovacích lístkov, čím potvrdil rozhodnutie, ktoré už urobil najvyšší volebný úradník tohto štátu.

Republikánska strana v Pensylvánii sa obrátila na Najvyšší súd Spojených štátov v piatok s tým, že "nie je jasné, či všetky okresné volebné komisie v povolebnom chaose dodržiavajú" nariadenie o oddeľovaní korešpondenčných volebných lístkov.

Trump hovorí o neoprávnenosti 

06:03 Americký prezident Donald Trump varoval v piatok svojho vyzývateľa, prezidentského kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena, aby si nenárokoval úrad prezidenta, informovala agentúra DPA.

"Joe Biden by si nemal neoprávnene nárokovať úrad prezidenta. Aj ja by som si mohol uplatňovať tento nárok. Súdne konania sa práve začínajú!" napísal Trump na Twitteri pred očakávaným prejavom Bidena.

 

 

Biden je presvedčený o víťazstve 

06:01 Demokratický kandidát vystúpil s prejavom v meste Wilmington v štáte Delaware. Prítomná bola aj kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová. "Vyhráme tento zápas. Stačí sa pozrieť na to, čo sa stalo od včera. Pred dvadsiatimi štyrmi hodinami sme boli pozadu v Georgii, teraz sme vpredu a v tomto štáte vyhráme. Pred dvadsiatimi štyrmi hodinami sme boli pozadu v Pensylvánii a teraz sa chystáme v Pensylvánii zvíťaziť... Vyhrávame v Arizone, vyhrávame v Nevade - a v skutočnosti sa náš náskok v Nevade zdvojnásobil. Sme na ceste získať viac ako 300 hlasov voliteľov... Tento zápas vyhráme s jasnou väčšinou, s národom za nami," vyhlásil Biden.

Podľa stanice CNN má Biden aktuálne celkovo 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo jeho súper - šéf Bieleho domu Donald Trump - 213. Na zvolenie je potrebných minimálne 270 hlasov voliteľov.

Viac o téme: Prezidentské voľbyDonald TrumpWashingtonSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu