Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Grécko a Turecko zasiahlo silné zemetrasenie, hlásia obete, cunami aj materiálne škody

Zrútená budova v tureckom Izmire po zemetrasení. Zobraziť galériu (4)
Zrútená budova v tureckom Izmire po zemetrasení. (Zdroj: zemetrasenie, Turecko)

ATÉNY/ISTANBUL - Časť Grécka a Turecka dnes zasiahlo zemetrasenie s ohniskom v Egejskom mori. Podľa tureckého ministra zdravotníctva zomreli prinajmenšom štyri osoby a ďalších 120 bolo zranených. Zemetrasenie spôsobilo najväčšie škody v tureckom pobrežnom meste Izmir a v jeho okolí, kde žije 4,5 milióna obyvateľov. Podľa starostu sa v meste zrútilo asi 20 budov. Grécko zatiaľ žiadne obete nehlásia.

Aktualizované 18:40: Najmenej 14 obetí na životoch a viac ako 400 zranených si vyžiadalo zemetrasenie, ktoré v piatok zasiahlo Turecko a Grécko, informovala agentúra AP. Najmenej 12 ľudí prišlo o život v meste Izmir na západnom pobreží Turecka a 419 utrpelo zranenia, uviedla AP s odvolaním sa na turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD). Oblasť južne od tohto mesta zasiahla menšia vlna cunami.

Podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra (EMSC) otras dosiahol sily 6,9 stupňa, turecké úrady uvádzajú silu 6,6 stupňa. Otrasy pocítili aj obyvatelia Atén a Istanbulu. Ohnisko sa nachádzalo v Egejskom mori, trinásť kilometrov severne od gréckeho ostrova Samos.

Samos sám hlási štyroch ľahko zranených a škody na budovách. Pobrežie ostrova, kde žije asi 45.000 obyvateľov zasiahlo podľa agentúry AFP malé cunami.

Ministri zahraničia Turecka a Grécka sa v telefonickom rozhovore dohodli, že v prípade nutnosti si krajiny poskytnú vzájomnú pomoc. Vzťahy medzi Tureckom a Gréckom sú pritom v posledných mesiacoch napäté kvôli geologickému prieskumu, ktoré vedie Turecko vo východnom Stredomorí napriek protestom Atén.

Grécko leží v seizmicky aktívnej oblasti, zemetrasenia sú tam relatívne časté. V septembri zasiahlo silné zemetrasenie ostrov Kréta, kde spôsobilo len škody na majetku. Posledné zemetrasenie s obeťami na životoch o sile 6,7 stupňa zasiahlo v júli 2017 ostrov Kos neďaleko Turecka. Dvaja ľudia vtedy zomreli. Zemetrasenie o sile 5,9 stupňa v roku 1999 v Aténach usmrtilo 143 ľudí.

Turecko má za sebou niekoľko ničivých zemetrasení - v roku 1999 v Izmit na západe krajiny pri otrasoch o sile 7,6 stupňa prišlo o život vyše 17.000 ľudí a pol milióna občanov stratilo strechu nad hlavou. Pri zemetrasení vo Vane v roku 2011 zahynulo vyše 520 ľudí. Tento rok v januári postihlo provinciu Elazig zemetrasenie o sile 6,8 stupňa a zomrelo pri ňom viac ako 40 ľudí. Posledné zemetrasenie, pri ktorom zomrel jeden človek, postihlo tento rok v júni východnú časť krajiny.

Čaputová zaslala Grécku a Turecku sústrastné telegramy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok v súvislosti so zemetrasením v Egejskom mori zaslala tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a gréckej prezidentke Ekaterine Sakellaropulovej sústrastné telegramy. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Grécko a Turecko zasiahlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezidentka správu o obetiach, zranených a materiálnych škodách prijala s hlbokým zármutkom. Čaputová v telegramoch v mene občanov SR vyjadrila podporu všetkým, ktorí boli týmto nešťastím zasiahnutí. Rodinám a blízkym obetí vyjadrila prezidentka úprimnú sústrasť a zraneným zaželala skoré uzdravenie.

Viac o téme: ObeteŠkodyZemetrasenie GréckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu