Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Irán, Rusko a Turecko žiadajú koniec zahraničných zásahov v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Zástupcovia Ruska, Turecka a Iránu v stredu počas rozhovorov o situácii v Sýrii žiadali ukončenie zahraničných zásahov v tejto krajine, informovala agentúra DPA.

Tieto tri krajiny sú garantmi mierového procesu, ktorý má ukončiť občiansku vojnu v Sýrii. Rusko, Turecko a Irán počas rozhovorov v ruskom Soči požiadali Izrael, aby v Sýrii zastavil útoky, ktoré podľa tejto trojice ohrozujú bezpečnosť a stabilitu regiónu a porušujú medzinárodné právo. Izrael, ktorý je nepriateľom Iránu, opakovane útočí na ciele v susednej Sýrii s cieľom potlačiť vplyv iránskej armády, pripomína DPA.

Izraelu pripisované raketové útoky na príslušníkov sýrskej armády a iránskych milícií si tento týždeň vyžiadali deväť obetí na životoch. Práca v súvislosti s novou sýrskou ústavou by sa podľa Ruska, Turecka a Iránu mala orientovať na "kompromis a konštruktívne rozhovory bez konečných termínov určovaných zvonka". Iba to podľa nich umožní dosiahnuť zhodu medzi všetkými členmi sýrskeho ústavodarného výboru.

Tento výbor, zložený zo zástupcov sýrskej vlády, opozície a občianskej spoločnosti, začal fungovať koncom roka 2019 s cieľom pripraviť pôdu na politické riešenie konfliktu v Sýrii. Doteraz však vo svojej práci zaznamenal len malý pokrok, píše DPA. Hovorca delegácie sýrskej opozície povedal, že rozhovory v Soči sú poslednou šancou na dosiahnutie pokroku v súvislosti s ústavodarným výborom. Takisto kritizoval Rusko, že nevyvíja dostatočný nátlak na sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Občianska vojna v Sýrii vypukla v roku 2011. Rusko a Irán podporujú Asada a jeho vládu, zatiaľ čo Turecko je spojencom sýrskej opozície, dopĺňa DPA.

Viac o téme: UkončenieZásahyRuskoTureckoIránSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu