Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Útok na autobus s vojakmi štátnej armády v Sýrii si vyžiadal najmenej 15 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Útok na autobus prepravujúci aj vojakov sýrskej vládnej armády, ku ktorému došlo v nedeľu večer v strednej časti Sýrie, si vyžiadal najmenej 15 obetí.

Ako informovala agentúra AFP, k zodpovednosti za tento prepad zo zálohy sa zatiaľ nikto neprihlásil. Sýrske úrady však majú podozrenie, že ho spáchala džihádistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá sa priznala k útoku podľa podobného scenára z minulej stredy, keď v provincii Dajr az-Zaur zahynulo najmenej 37 sýrskych vojakov. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) spresnilo, že nedeľný útok si vyžiadal životy ôsmich vojakov, štyroch ozbrojencov zo spojeneckých síl a troch civilistov.

Sýrska oficiálna tlačová agentúra SANA však uviedla, že pri "teroristickom útoku" zahynulo deväť ľudí, všetci boli civilisti. Extrémistický IS sa zmocnil veľkých častí územia Sýrie a Iraku a v roku 2014 tam vyhlásil kalifát. Sýrskej armáde za pomoci spojencov sa podarilo v marci roku 2019 tento kalifát rozbiť a islamistov poraziť, ale ich podzemné bunky fungujú naďalej a podnikajú útoky na vládne sily. Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 prišlo o život viac ako 387.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené stať sa presídlencami alebo utečencami.

Viac o téme: AutobusObeteVojaciútok Sýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu