Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Romney vyhral republikánske primárky v Michigane

V primárnych voľbách v Michigane sa Romney dočkal víťazstva.
V primárnych voľbách v Michigane sa Romney dočkal víťazstva. (Zdroj: SITA)

LANSING – Primárne voľby republikánov v štáte Michigan vyhral bývalý guvernér Massachusetts a rodák z Michiganu, Mitt Romney. Ako druhý skončil senátor John McCain a tretím najpopulárnejším republikánom v Michigane sa stal bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee.

Primárne voľby Demokratickej strany vyhrala síce Hillary Clintonová, ale kvôli penalizácii demokratov v Michigane nezískala žiadne hlasy delegátov, potrebné pre získanie budúcej nominácie.

Mitt Romney získal medzi republikánmi v Michigane celkovo 39 percent hlasov a porazil tak svojho oponenta senátora Johna McCaina, ktorý vyhral primárne voľby v New Hampshire. V Michigane ho podporilo 30 percent voličov. Mikea Huckabeeho volilo 16 percent voličov. Väčšinu voličov Romneyho aj McCaina však podľa prieskumov televíznej stanice CNN tvorili členovia Demokratickej strany a nezávislí voliči.

Keďže na demokratických volebných lístkoch zostalo z vedúcich kandidátov len meno Hillary Clintonovej, členovia strany sa mohli zúčastniť otvorených volieb republikánov a rozhodovať v podstate o tom, kto bude republikánskym nominantom. Na internete sa dokonca objavili výzvy, aby demokrati volili Romneyho, pretože práve on má menšie šance konkurovať budúcemu demokratickému nominantovi.

Demokrati v Michigane presunuli termín primárnych volieb pred tzv. super utorok, za čo ich centrála strany potrestala odňatím práva poslať delegátov na celoamerický nominačný stranícky kongres v auguste. Takže víťazka demokratických volieb v Michigane, Hillary Clintonová, so ziskom 55 percent hlasov, nezískala hlas ani jedného delegáta. Až 40 percent voličov demokratov dalo tzv. neangažovaný hlas, teda nehlasovalo za žiadneho z menovaných kandidátov. Na takúto voľbu vyzvali svojich priaznivcov Barack Obama a John Edwards, ktorí svoju kandidatúru v Michigane stiahli. Štyri percentá hlasov získal kongresman Dennis Kucinich.

Mitt Romney na víťazstvo v Michigane intenzívne čakal, keďže zatiaľ vyhral len nominačné voľby vo Wyomingu, ktorým celoamerické médiá nevenovali takmer žiadnu pozornosť. Víťazstvo v jedných z prvých volieb priťahuje nielen mediálnu pozornosť, ale aj sponzorov, a najmä hlasy voličov v ďalších voľbách. Romney označil svoje víťazstvo za začiatok návratu a podľa reportérov celkom zámerne začal svoju ďakovnú reč iba chvíľu po začiatku McCainovho príhovoru. Všetky médiá dali prednosť Romneyho príhovoru a McCain dostal v televízii priestor až neskôr v skrátenom zázname. "Nie je možné, aby Washington prevrátil naruby niekto, kto pôsobí vo vnútri Washingtonu," uviedol v ďakovnej reči Romney na adresu silnejúceho konkurenta McCaina.

Výsledky druhých primárnych volieb a najmä víťazstvo Romneyho v Michigane potvrdili, že republikáni zatiaľ nemajú dominantného kandidáta. Väčšinu roka 2007 bol vedúcim kandidátom bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, postupne však strácal popularitu. Mike Huckabee prebral po vynikajúcom vystúpení v decembrovej debate CNN nakrátko vedenie v republikánskom tábore, po víťazstve v New Hampshire sa však na čelo republikánov vrátil John McCain.

Primárnych volieb v Michigane sa zúčastnilo okolo 1,5 milióna voličov, čo predstavuje volebnú účasť približne na úrovni 20 percent. Nominačný proces bude pokračovať v sobotu 19. januára nominačnými voľbami v Nevade a primárnymi voľbami republikánov v Južnej Karolíne. Najvýznamnejším volebným dňom primárnych volieb bude tzv. super utorok 5. februára, po ktorom bude o nominantoch fakticky rozhodnuté, keďže budú známe výsledky z viac než polovice amerických štátov. Americkí voliči potom vyberú 4. novembra svojho prezidenta. Ten bude oficiálne zvolený v decembri na stretnutí tzv. Zboru voliteľov. Inaugurácia nového amerického prezidenta je naplánovaná na január 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu