Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko upozornilo na vojenské aktivity USA a NATO v oblasti Čierneho mora

Bombardér B-52
Bombardér B-52 (Zdroj: TASR/Tech. Sgt. Nichelle Anderson, U.S. Air Force via AP)

MOSKVA - Ruská armáda obvinila v piatok Spojené štáty a ich spojencov zo zvyšovania napätia v oblasti Čierneho mora prostredníctvom prudkého nárastu v počte hliadkovacích a prieskumných letov. Informovala o tom agentúra AP.

Generálplukovník Sergej Rudskoj z ruského generálneho štábu uviedol, že USA a ďalšie členské krajiny NATO výrazne zvýšili rozsah svojich vojenských aktivít v tejto oblasti. "USA a ich spojenci v NATO budú niesť plnú zodpovednosť za prípadné vyhrotenie situácie v tejto oblasti," povedal. Rudskoj pripomenul sériu letov amerických bombardérov B-52 ponad Čierne a Azovské more v auguste a septembri.

Tieto misie mali podľa jeho slov za cieľ simulovať raketové útoky na zariadenia v južnej časti Ruska. Bombardéry podľa neho leteli blízko - vo vzdialenosti 11 kilometrov od ruských hraníc. Tri americké bombardéry typu B-1 Lancer minulý týždeň preleteli ponad Východosibírske more, píše AP. Americká armáda uviedla, že prebiehajúce cvičenia mali preukázať schopnosť vzdušných síl USA poskytnúť podporu svojim spojencom a partnerom.

Rudskoj tvrdí, že USA a ich spojenci v NATO takisto zvýšili množstvo prieskumných letov v oblasti Krymu. Rudskoj dodal, že vojenské lode NATO tento rok trávia viac času v oblasti Čierneho mora. Rudskoj uviedol, že Rusko požiadalo NATO, aby znížilo množstvo vojenských aktivít pozdĺž ruských hraníc, a vyzvalo Alianciu na rozhovory o ďalších opatreniach s cieľom zabrániť vojenským incidentom. NATO však tieto žiadosti odmietlo, dodal Rudskoj.

Viac o téme: RuskoUSANATOČierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu