Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NATO musí byť schopné čeliť i budúcim hrozbám, tvrdí generálny tajomník Stoltenberg

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

BRATISLAVA - NATO musí byť schopné čeliť hrozbám i v budúcnosti, povedal v stredu generálny tajomník Severoatlantickej Aliancie Jens Stoltenberg. Zdôraznil i potrebu zvýšenia odolnosti a prispôsobivosti členských krajín NATO.

"Verím, že nastal čas vyvinúť novú strategickú koncepciu pre NATO" povedal Stoltenberg v rozhovore s americkým novinárom Stevenom Clemonsom počas konferencie Glosec fórum 2020 v Bratislave.

Schopnosť Aliancie prispôsobovať sa zmenám vo svete je podľa Stoltenberga jednou z kľúčových vecí. "Musíme očakávať neočakávané, musíme byť pripravení a musíme sa naďalej prispôsobovať," povedal.

Politická agenda NATO 2030 má podľa jeho slov zaistiť, že Aliancia bude i naďalej pripravená čeliť akejkoľvek budúcej hrozbe. "NATO musí byť takisto schopné zaujať viac globálny postoj v reakcii na globálne hrozby," povedal a dodal, že Aliancia musí spolupracovať s rovnako zmýšľajúcimi partnermi vo svete.

Stoltenberg v tejto súvislosti ocenil, že sa konajú fóra ako Globsec, ktoré sú podľa neho potrebné pre lepšie porozumenie bezpečnostným výzvam súčasného sveta. Šéf NATO ďalej pripomenul zmeny, ktoré vo svete nastali od roku 2014 - keď sa ujal vedenia Aliancie.

Hovoril najmä o aktivitách Ruska na Krymskom polostrove a na hraniciach s členskými krajinami NATO. Takisto pripomenul aj aktivity extrémistickej organizácie Islamský a štát a teroristických skupín, ambície Číny, kybernetické útoky, či klimatické zmeny.

Spomenul aj súčasnú pandémiu nového koronavírusu, ktorá podľa neho ukázala dôležitú úlohu, ktorú ozbrojené zložky zohrávajú aj civilnej sfére. Jens Stoltenberg pripomenul aj kroky, ktoré NATO podniklo v posledných rokoch v oblasti posilnenia kolektívnej obrany, pripravenosti i navýšenia výdavkov na obranu jednotlivých členských krajín.

Viac o téme: Generálny tajomníkNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu