Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Thajský premiér po týždňových protestoch zrušil núdzové opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

BANGKOK - Thajská vláda nariadila vo štvrtok zrušenie núdzových opatrení zavedených pred týždňom, keď sa snažila ukončiť mesiace trvajúce protesty v Bangkoku proti premiérovi Prajutovi Čanóčcháovi a monarchii. Vláda to uviedla v oznámení, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Opatrenia, ktoré vyvolali ešte väčšie prodemokratické demonštrácie, prestali platiť o 00.00 h miestneho času (07.00 h SELČ). Medzi núdzovými opatreniami bol aj zákaz zhromažďovania sa viac ako štyroch osôb. "Premiér oznamuje, že prísny núdzový stav zavedený 15. októbra sa ruší o 00.00 h 22. októbra," uvádza sa v ozname zverejnenom v Kráľovskom vestníku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Demonštranti dlhodobo požadujú odstúpenie premiéra Prajuta, ktorý je pri moci od vojenského prevratu z mája 2014. Chcú tiež zmenu ústavy i obmedzenie kompetencii kráľa Vatčirálongkóna. V Thajsku platí prísny zákon proti hanobeniu členov kráľovskej rodiny, čo v krajine v podstate znemožňuje akúkoľvek verejnú diskusiu o monarchii. Urážka alebo zneváženie monarchov je ťažkým zločinom, ktorý sa trestá až 15 rokmi väzenia.

Núdzové opatrenia začali platiť minulý týždeň vo štvrtok po tom, čo demonštranti na protivládnom proteste pozdravili kráľovskú kolónu áut tromi prstami - čo bol nebývalý prejav voči nedotknuteľnej kráľovskej rodine, napísala tlačová agentúra AFP.

Viac o téme: ProtestyThajskoKoronavírusPrajut Čanóčchá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu