Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Thajská polícia si v pondelok predvolala lídrov prodemokratického hnutia

Thajská polícia si predvolala lídrov prodemokratického hnutia
Thajská polícia si predvolala lídrov prodemokratického hnutia (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

BANGKOK - Thajská polícia si v pondelok predvolala päť hlavných predstaviteľov prodemokratického hnutia, ktorí sú okrem iného obvinení aj z hanobenia kráľa, uviedla agentúra AP.

Všetci piati sú členmi študentského hnutia, ktoré počas uplynulých mesiacov viedlo protesty za odstúpenie premiéra Prajuta Čanóčcháa a jeho vlády, za zmeny v ústave a reformu monarchie. Reforma monarchie je spomedzi trojice požiadaviek najradikálnejšia a najkontroverznejšia, keďže tradične sa táto inštitúcia považovala za nedotknuteľnú a tvorila pevný základ thajského nacionalizmu.

Verejná kritika monarchu je v krajine považovaná za tabu a na základe článku 112 thajského trestného zákonníka by za urážku alebo hanobenie príslušníka kráľovskej rodiny mohol vinníkovi hroziť až 15-ročný trest odňatia slobody, dodáva AP.

Práve reforma monarchie sa počas protestov stala kľúčovou požiadavkou viacerých protestov s účasťou tisícok ľudí. Demonštranti tvrdia, že kráľ disponuje príliš veľkou mocou v krajine, ktorá je oficiálne demokratickou konštitučnou monarchiou.

Po tom, čo sa počas minulotýždňových protestov demonštranti uchýlili k skandovaniu vulgárnych hesiel a sprejovaniu nápisov proti kráľovi, Prajut vyhlásil, že protesty zašli príliš ďaleko a demonštranti budú za svoje činy potrestaní podľa článku 112. Väčšinu demonštrantov však prepustili na slobodu po uhradení kaucie a nikto dosiaľ nebol postavený pred súd, dodáva AFP. Väčšina hlavných predstaviteľov protestu čelí viacerým obvineniam, či už z blokovania dopravy, alebo z podnecovania k vzbure, za ktoré hrozí trest odňatia slobody až sedem rokov.

Viac o téme: ProtestPredvolanieObvineniaLídriThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu