Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nepálske letisko pomenujú po Edmundovi Hillarym

Legendárny horolezec Sir Edmund Hillary
Legendárny horolezec Sir Edmund Hillary

KÁTHMANDU - Nepál plánuje premenovať letisko, ktoré slúži ako brána k Mount Everestu, po prvých pokoriteľoch najvyššej hory sveta Tenzingovi Norgayovi a Sirovi Edmundovi Hillarym.

"Požiadam vládu, aby dala súhlas s premenovaním letiska Lukla na letisko Hillaryho-Tenzinga," povedal minister turizmu Prithvi Subba Gurung na smútočnej ceremónii za Hillarym v Khátmandu v utorok.

Hillary a Šerpa Norgay vstúpili do histórie potom, ako vystúpili na vrchol 8 848-metrovej najvyššej hory sveta Mount Everest.

Letisko Lukla postavené s pomocou Hillaryho himalájskej spoločnosti v roku 1964 približne 140 km severovýchodne od Khátmandu, je jedným z najrušnejších v krajine v čase jarnej a jesennej turistickej a horolezeckej sezóny. Po výstupe na Mount Everest Hillary pokračoval v podpore nepálskej komunity Šerpov, ktorá teraz smúti za stratou svojho "druhého otca".


Legendárny horolezec Sir Edmund Hillary, ktorý ako prvý zdolal najvyššiu horu sveta Mount Everest, v noci z 10. na 11. januára vo veku 88 rokov. Najznámejší Novozélanďan a jeden z najväčších dobrodruhov 20. storočia naposledy vydýchol v mestskej nemocnici v Aucklande okolo 9.00 hod miestneho času. Niekoľko posledných rokov ho trápili zdravotné problémy, médiá priniesli informácie, že Hillary trpel údajne dlhodobým zápalom pľúc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu