Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebránim sa zodpovednosti za usmrtených vo vojne s drogami, odkázal filipínsky prezident

Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte povedal, že je ochotný prevziať zodpovednosť za množstvo zabití v súvislosti so svojimi zásahmi voči drogovej kriminalite, informovala v utorok agentúra AP.

Prezident je podľa svojich vyjadrení pripravený čeliť obvineniam, ktoré môžu spôsobiť, že skončí vo väzení. Odmietol však obvinenia zo zločinov proti ľudskosti. Duterte sa stal prezidentom v roku 2016 a spustil tvrdé zásahy zamerané proti ilegálnym drogám. Odvtedy bolo podľa polície zabitých takmer 6000 osôb podozrivých z drogovej kriminality. Humanitárne organizácie však uvádzajú, že počet obetí môže byť oveľa vyšší.

"Môžete voči mne vyvodiť zodpovednosť za hocičo, akékoľvek úmrtie, ku ktorému došlo v rámci vojny proti drogám," povedal prezident. Duterte povedal, že je v súvislosti s drogami "rozzúrený" a "nie je preňho problém" ísť do väzenia. "Ak mám slúžiť svojej krajine tým, že pôjdem do väzenia, tak rád," povedal.

Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu spustil v roku 2018 predbežné vyšetrovanie údajných zločinov proti ľudskosti a hromadného zabíjania. Prokurátor súdu má podľa AP rozhodnúť, či je k dispozícii dostatok dôkazov na začatie oficiálneho vyšetrovania. Filipíny v marci 2019 odstúpili od Rímskeho štatútu, ktorým sa ICC zriadil. Vyšetrovanie ICC však podľa prokurátora pokračuje aj napriek odstúpeniu Filipín.

Duterte hrozbu spojenú s drogami označil za ohrozenie národnej bezpečnosti a verejnosti podobne ako niekoľko desaťročí trvajúce povstanie marxistických vzbúrencov. Komunisti bojujú proti filipínskej vláde nepretržite od roku 1969.

Viac o téme: PrezidentFilipínyManilaRodrigo DutertePrevzatie zodpovednosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu