Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Filipínsky prezident bojuje s nelegálnym biznisom: Všetky zhabané drogy musia byť zničené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Axel Heimken/dpa via AP)

MANILA - Filipínska polícia má príkaz zničiť do budúceho týždňa všetky zhabané ilegálne drogy. Vedenie krajiny sa tak snaží zabrániť, aby boli pašované narkotiká znovu predané, oznámil v utorok hovorca prezidenta Rodriga Duterteho. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Duterte v prejave ešte v pondelok neskoro večer povedal, že vláda by si mala ponechať iba malé množstvo, ktoré bude použité ako dôkaz proti osobám podozrivým z ilegálneho obchodovania s drogami, a nebude tak zaťažovaná uskladňovaním všetkých skonfiškovaných narkotík. "Prezident nariadil, aby sa všetko zhabané šabu zničilo - okrem toho, čo sa uskladní a poslúži ako dôkaz proti podozrivým z drogových trestných činov," povedal hovorca prezidenta Harry Roque, pričom pre metamfetamín, teda pervitín, použil miestny slangový výraz šabu, známy aj v niektorých ďalších ázijských krajinách. "Prezident dal na to týždňovú lehotu," dodal.

Roque poznamenal, že najvyšší súd povolil zničenie skonfiškovaných ilegálnych drog, len čo sa vytvorí ich súpis na účely dokazovania. "Justičné orgány a prezident sa zhodli, že všetky ilegálne drogy treba zničiť, pretože by sa s nimi mohlo znova obchodovať," vysvetlil hovorca. Ako oznámil Filipínsky protidrogový útvar (PDEA), "na budúci týždeň môže zničiť okolo jednej tony šabu".

Šabu je na Filipínach najobľúbenejšou drogou. Od roku 2016, keď sa Duterte stal prezidentom a spustil tvrdé zásahy zamerané proti ilegálnym drogám, zadržala polícia už vyše 7000 kilogramov šabu s pouličnou hodnotou 53 miliárd pesos (1,1 miliardy dolárov).

Ďalšími zhabanými drogami boli napríklad kokaín, marihuana a tzv. diskotékové drogy. Pri policajných operáciách počas Duterteho vojny proti drogám bolo zabitých vyše 5800 podozrivých. Organizácie na ochranu ľudských práv tvrdia, že počet zabitých môže byť trojnásobný, pretože do akcií sa zapájajú aj samozvaní strážcovia zákona alebo najatí zabijaci.

Viac o téme: DrogyZničenieFilipínyManila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu