Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Pri surfovaní prišiel o dosku: Našiel ju po dvoch rokoch, neuveríte kde

Doug Falter Zobraziť galériu (2)
Doug Falter (Zdroj: Facebook/Doug Falter)

MANILA - Američan Doug Falter spadol pri surfovaní do mora pri havajských brehoch pred dvoma rokmi. Jemu sa síce nič nestalo, zato prišiel o svoj surf. Teraz na svoje veľké prekvapenie zistil, že doska prekonala 8000 kilometrov a vynorila sa pri ostrovčeku juhofilipínskej provincie Sarangani. Jeho novým majiteľom je učiteľ základnej školy Giovanne Branzuela, ktorý sa surfovať ešte len učí.

Giovanne ho kúpil od suseda pred niekoľkými mesiacmi za 2000 pesos (cca 35 eur). Filipínski rybári surf vylovili z mora v auguste 2018, teda šesť mesiacov po tom, čo odplávalo preč Falterovi. Aj keď bol značne zničený, značka havajského výrobcu Lyle Carlsona na ňom bola stále čitateľná.

Branzuela je poctivec a fotografiu svojho čerstvo nadobudnutého surfu poslal výrobcovi. Carlson sa potom s fotkou podelil na Instagrame, kde sa zmienil o majiteľovi Falterovi. "Bolo to doska z Havaja, nedokázal som tomu uveriť," priznáva 38-ročný Filipínec. A uveriť tomu nechcel ani Doug. "Keď som videl tú fotografiu, myslel som si, že je to vtip," vyhlásil. 

FOTO Pri surfovaní prišiel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Doug Falter)

Tridsaťpäťročný Američan začal surfovať pred pätnástimi rokmi na Floride, no nakoniec sa usadil na Havaji. Na filipínsky ostrovček sa pre svoj surf vydá, akonáhle to dovolia obmedzenia zavedené kvôli koronavírusu. "Dokázal som s ním veľa, má pre mňa veľký význam," priznal. Práve s týmto surfom totiž absolvoval v roku 2016 závod organizovaný na pamiatku surfistu Eddieho Aikaua v zátoke Waimea na ostrove Oahu. Vlny vtedy boli vyššie ako dvadsať metrov. Za svoj surf ponúkne Falter Branzuelaovi ako náhradu dosku pre začiatočníkov a k tomu mu dá aj pár lekcií. 

Viac o téme: SurferSurfFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu