Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Advokát žiada stíhanie Škrlovej na slobode

Barbora - Anička - Škrlová.
Barbora - Anička - Škrlová.

BRNO - Advokát Barbory Škrlovej Richard Novák podal dnes sťažnosť proti vzatí jeho klientky - jednej z hlavných postáv kuřimskej kauzy, do väzby.

Brnenský krajský súd by o nej mal rozhodnúť čo najskôr po tom, čo obdrží spis. Tento týždeň sa ale jeho verdikt vo veci neočakáva. Novák sa usiluje o to, aby bola Škrlová stíhaná na slobode. Hrozia jej až dva roky väzenia za to, že sa minulý rok vydávala v centre Klokánek za dievča Aničku.

O celej veci dnes po prvýkrát hovorila s policajným vyšetrovateľom. Krátky rozhovor venovali úvodným informáciám a prípadnému plánu výsluchov. Prvý je naplánovaný na stredu. "Škrlová bola počas rozhovoru ústretová, komunikatívna a s vyšetrovateľom spolupracovala," povedal hovorca brnenskej polície.

Novák krátko pred podaním sťažnosti povedal, že vzatie jeho klientky do väzby je "nehorázne, neslýchané a neopodstatnené". Zákon síce hovorí o tom, že môže dostať až dva roky väzenia, podľa jej advokáta nepodmienečný trest nepripadá do úvahy. "Viem si predstaviť podmienku alebo nejaký alternatívny trest," uviedol.

Škrlová bola minulý týždeň vzatá brnenským mestským súdom do väzby, aby sa nevyhýbala trestnému stíhaniu. Podľa Nováka tak v minulosti nerobila. O svojom stíhaní v Česku údajne nevedela. Advokát upozornil, že Škrlová doteraz nemala problémy so zákonom.

Prostredníctvom svojho obhajcu Škrlová požaduje, aby bolo rozhodnutie mestského súdu zrušené. Za stíhanie na slobode ponúka písemnú i finančnú záruku. Novák zdôraznil, že netreba hovoriť o horibilných sumách. "Dokážem si predstaviť čiastku na úrovni desiatok, poprípade státisícov (korún)," poznamenal.

Dá sa predpokladať, že Škrlová je momentálne umiestnená v cele psychiatrického oddelenia nemocnice vo väznici v Brně-Bohunicích. Podľa dostupných informácií totiž zle znáša pobyt v uzavretých priestoroch. Pobyt za mrežami síce znáša ťažko, s okolím ale komunikuje.

Dnes skončila zdravotná prehliadka, ktorú musela Škrlová v rámci svojho nástupu do väzby absolvovať. "O jej výsledkoch ani o tom, v ktorej časti väznice je umiestnená, nebudeme hovoriť," povedala hovorkyňa nápravného zariadenia Soňa Haluzová.

Škrlová by teraz mala vysvetliť, prečo sa vydávala v Česku za Aničku a v Nórsku za 13-ročného chlapca Adama. Je taktiež kľúčovým svedkom v kuřimskej kauze týkajúcej sa týrania chlapcov Ondra a Jakuba, kvôli ktorému je stíhaných päť ľudí. Je otázkou, či Škrlová taktiež nepatrí medzi ich obete.

Kľúčový vo veci bude posudok psychiatra a psychológa. Z neho vyplynie, či je Škrlová trestne zodpovedná. Pokiaľ nebude, tak nebude stíhaná a jej výpoveď ku kuřimskej kauze môže byť z dôkazového hľadiska pre celý prípad takmer bezcenná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu