Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kauza Kuřim: Škrlovú zadržali! V Nórsku žila ako školák Adam!

Barbora Škrlová v Nórsku vystupovala ako 13-ročný Adam. Zobraziť galériu (12)
Barbora Škrlová v Nórsku vystupovala ako 13-ročný Adam. (Zdroj: ČTK)

PRAHA- Polícia zadržala v sobotu v Nórsku Barboru Škrlovú (33), ktorá sa v kauze údajne týraných chlapcov z Kuřimi vydávala pred justíciou a sociálnymi pracovníkmi za dvanásťročnú Aničku.

ČTK to dnes povedali hovorcovia policajného prezídia Jiří Vokuš a krajského štátneho zastupiteľstva v Brne Hynek Olma. Škrlová údajne súhlasí s prevozom do Českej republiky. Podľa hovorkyne ministerstva zahraničia Zuzany Opletalovej sa Škrlová v Nórsku vydávala za trinásťročného chlapca Adama.

"Našli sme ju v spolupráci s nórskou políciou. V tejto chvíli je stále na území Nórskeho kráľovstva," povedal pre ČTK predpoludním Vokuš. Vzhľadom na súhlas Škrlovej s vydaním do Česka, vraj odletí v najbližšej dobe. Rýchlosť závisí len na leteckom spojení.

Podľa hovorcu krajského štátneho zastupiteľstva Hynka Olmu, Škrlovú zadržali na žiadosť mestských žalobcov v Brne v prípade týrania chlapcov z Kuřimi.

Opletalová ale uviedla, že Škrlovú zatkli policajti v súvislosti s pátraním po údajne týranom českom chlapcovi Adamovi. Nakoniec zistili, že údajný trinásťročný Adam je v skutočnosti 33-ročná Škrlová. Jej vyjadrenie nepriamo potvrdil aj Vokuš, ktorý uviedol, že žena v Nórsku vystupovala pod zmenenou identitou.

Opletalová uviedla, že Škrlová pricestovala do Nórska koncom leta spolu s päťčlennou českou rodinou. Časť rodiny potom odcestovala späť do ČR a Škrlová sa začala vydávať za trinásťročného syna Adama. V polovici decembra kontaktovala česká Linka bezpečia ministerstvo s tým, že sa na ňu obrátil chlapec z neznámeho detského domova v Osle, ktorý je vraj týraný a zneužívaný svojim otcom. Nórska polícia už tento prípad riešila. Chlapec však z detského domova zmizol a polícia po ňom vyhlásila pátranie.

Otec rodiny, s ktorou do Nórska pricestovala, Škrlovej zrejme pomáhal zmeniť identitu a po úteku z detského domova ho zadržali, uviedla Opletalová. Najskôr pre podozrenie z týrania údajného "Adama" a potom kvôli mareniu vyšetrovania. Ako "Adam" dokonca chodila Škrlová od septembra v Nórsku do školy.

Hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Brne Vladimír Kutnohorský pre ČTK poveda, že Škrlová je momentálne na ceste z Nórska. Po prílete bude eskortovaná do Brna, kde súd rozhodne o jej prípadnom vzatí do väzby. "Škrlová je obvinená z trestného činu poškodzovania cudzích práv. Tohoto trestného činu sa mala dopustiť voči zamestnancom Klokánku, keď sa vydávala za mladistvé dievča," doplnil Kutnohorský.
Kuřimskú kauzu odštartovalo podozrenie z týrania sedemročného Ondreja, ktorého podľa záberov kamery zatvárala jeho matka Klára Mauerová do komory pod schodiskom v prenajatom rodinnom dome. Dieťa tam vraj zamykala nahé a spútané, chlapec jedol so zviazanými rukami priamo zo zeme. Matka ho kruto trestala za maličkosti. Týraný bol údajne aj Ondrejov brat Jakub.

Ich matka svoje konanie po zatknutí odôvodnila tým, že nezvládla rozvod s manželom. Teraz je vo väzbe a hrozí jej až 12-ročné väzenie. Na týraní sa podľa polície podieľala aj teta chlapcov Kateřina Mauerová, jej bývalá kolegyňa Hana Bašová a možno i ďalší ľudia.

Medzi kľúčových svedkov v prípade týraných chlapcov patrí práve Barbora Škrlová, ktorá žila s Klárou Mauerovou a jej synmi. Podľa niektorých médií sú policajti presvedčení o tom, že za trápením detí stojí sekta vedená otcom Škrlovej Josefom Škrlom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu