Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hizballáh zdvojnásobil zásoby navádzaných rakiet, tvrdí šéf libanonského hnutia

Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh
Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh (Zdroj: TASR/AP)

BEJRÚT - Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh v nedeľu vyhlásil, že jeho skupina má v súčasnosti dvojnásobne viac presne navádzaných rakiet ako pred rokom, pričom Izrael neuspel v snahách zabrániť jej získať ich. Informovala o tom agentúra AP.

Hasan Nasralláh v rozhovore pre arabskú televíziu al-Majádín sídliacu v Bejrúte povedal, že Hizballáh je schopný zasiahnuť akékoľvek miesto v Izraeli a na okupovaných palestínskych územiach. Izrael v uplynulých mesiacoch vyjadril obavy, že Hizballáh sa usiluje zriadiť zariadenia na výrobu navádzaných striel. Podľa Nasralláha však Izrael o mnohých veciach týkajúcich sa jeho hnutia nemá žiadne poznatky, pretože ich udržujú vo veľmi úzkom kruhu.

Hizballáh patrí k hlavným spojencom Iránu v regióne a je zaprisahaným nepriateľom Izraela, s ktorým viedol sériu konfliktov, naposledy v roku 2006. Nasralláh v štvorhodinovom interview zopakoval vyhlásenia, že Irán a jeho spojenci sa pomstia za smrť veliteľa elitných iránskych Revolučných gárd Kásema Solejmáního pri americkom útoku spred roka v Iraku. "Táto pomsta príde bez ohľadu na to, ako dlho to potrvá," povedal šéf Hizballáhu s tým, že hnutie sa mieni pomstiť aj Izraelu za zabitie svojho bojovníka v Sýrii počas tohto roka.

Nasralláh tiež povedal, že posledných niekoľko týždňov vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa bude kritických a je počas nich potrebné postupovať s opatrnosťou. Trumpa označil za "nahnevaného" a "bláznivého". V súvislosti s budúcou vládou USA novozvoleného prezidenta Joea Bidena líder Hizballáhu dodal, že Irán nebude rokovať so Spojenými štátmi za svojich spojencov ani o konfliktoch v regióne. Podľa jeho slov by Teherán s Washingtonom viedol rozhovory len o tzv. jadrovej dohode Iránu so svetovými veľmocami.

Viac o téme: RaketyLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu