Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Izrael ponúkol libanonskému prezidentovi priame rokovania o sporných hraniciach

Michel Aún
Michel Aún (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Izraelský minister energetiky Juval Steinitz v pondelok pozval libanonského prezidenta Michela Aúna na priame rokovania o sporných námorných hraniciach medzi oboma krajinami. Rozhovory by sa podľa Steinitza mohli uskutočniť v niektorej z európskych krajín, informovala agentúra AFP.

Libanonský prezident na ponuku bezprostredne nereagoval a nie je jasné, či na ňu vôbec odpovie. Izrael a Libanon, ktoré sú stále technicky vo vojne, v októbri zahájili rokovania pod záštitou USA a OSN s cieľom uvoľniť cestu pre ťažbu ropy a prieskum podmorských ložísk zemného plynu. Steinitz minulý týždeň obvinil Libanon z marenia rozhovorov neustálymi pokusmi o rozširovanie hraníc spornej oblasti. Libanonský prezident vtedy jeho obvinenia odmietol.

V pondelok však izraelský minister v sérii príspevkov na sociálnej sieti Twitter vyjadril spokojnosť nad dialógom, ktorý sa v ostatných dňoch rozvinul medzi oboma krajinami. Svoje príspevky zverejnil v hebrejčine aj arabčine."Som presvedčený, že ak by sme sa mohli stretnúť tvárou v tvár v niektorej európskej krajine s cieľom viesť buď oficiálne alebo tajné rokovania, mali by sme dobrú šancu vyriešiť tento spor ohľadne námorných hraníc raz a navždy," napísal Steinitz.

Rokovania vychádzajú z mapy predloženej OSN v roku 2011, na ktorej je vyznačená sporná oblasť s rozlohou 860 kilometrov štvorcových. Podľa Libanonu je však táto mapa založená na chybných odhadoch a preto si nárokuje ďalších 1430 kilometrov štvorcových mora na juh od pôvodnej oblasti.

Viac o téme: PrezidentHraniceRokovanie IzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu