Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po sťažnosti obvinených pozastavili vyšetrovanie výbuchu v Bejrúte

Výbuch v Bejrúte
Výbuch v Bejrúte (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

BEJRÚT - Libanonský sudca zodpovedný za vyšetrovanie augustovej ničivej explózie v prístave v Bejrúte pozastavil ďalšie úkony po tom, ako dvaja obvinení exministri vyzvali na jeho rezignáciu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na justičné zdroje.

Sudca minulý týždeň obvinil z nedbanlivosti expremiéra Hassána Dijába a troch bývalých ministrov - financií Alího Hasana Chalíla, verejných prác Júsifa Fenianosa a dopravy Gházího Zajtara. Práve Chalíl a Zajtar odvtedy obviňujú sudcu z porušovania ústavy. Vyšetrovanie preto bude pozastavené dovtedy, kým o ich žiadosti nerozhodne kasačný súd. Dijáb pred sudcu odmietol predstúpiť z podobných dôvodov, ako spomínaní ministri. Libanonskí politici sa podľa AFP prikláňajú k tomu, aby o obvinení každého ministra hlasoval parlament.

Predpokladá sa, že 4. augusta v prístave explodovalo 2750 ton dusičnanu amónneho, ktorý bol v prístave uskladnený od roku 2013, keď ho tamojšie colné úrady zhabali z plavidla Rhosus, prevážajúceho náklad liadku z Gruzínska do Mozambiku. Podľa niektorých zdrojov mohli požiar v sklade spôsobiť zváracie práce, ktoré tam krátko predtým prebiehali. Podľa svedkov bola v sklade okrem dusičnanu amónneho uložená aj zábavná pyrotechnika.

Výbuch a následný požiar spolu s tlakovou vlnou spôsobili materiálne škody, ktorých výška sa odhaduje na 8,5 - 12,5 miliardy eur. Približne 300.000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou, čo predstavuje približne 12 percent obyvateľov hlavného mesta.

V rámci prebiehajúceho vyšetrovania bolo zatiaľ zadržaných a vyšetrovaných 25 osôb. Mnoho Libanončanov viní z tragédie skorumpované vedenie štátu. V dôsledku rozsiahlych pouličných protestov padla vláda premiéra Dijába.

Viac o téme: VýbuchVyšetrovanieSťažnosťPozastavenieBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu