Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kirgizsko a Tadžikistan začali s odsunom svojich jednotiek od spoločnej hranice

Ľudia v Kirgizsku sa modlia za obete bojov medzi Kirgizskom a Tadžikistanom
Ľudia v Kirgizsku sa modlia za obete bojov medzi Kirgizskom a Tadžikistanom (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin)

DUŠANBE - Kirgizsko a Tadžikistan začali v nedeľu sťahovať svoje jednotky z miesta svojho nasadenia na spoločnej hranici do miest svojej trvalej dislokácie.

Podľa agentúry TASS to v nedeľu oznámila pohraničná služba Kirgizského štátneho výboru pre národnú bezpečnosť (GKNB), ktorý situáciu v oblasti označil za stabilizovanú. Spresnil, že počas uplynulej noci "neboli zaznamenané žiadne incidenty ani streľba". Vo vyhlásení sa konštatuje, že napriek tomu kirgizské pohraničné jednotky naďalej slúžia v posilnenom režime. Kirgizský premiér Ulukbek Maripov v nedeľu informoval, že jeho vláda pomôže obyvateľom republiky pri obnove objektov, ktoré boli zničené počas ozbrojeného konfliktu s Tadžikistanom.

Podľa kirgizských zdrojov bolo počas bojov vypálených alebo zničených niekoľko desiatok budov vrátane dvoch škôl, troch pohraničných strážnic, materskej školy, hasičskej zbrojnice a 78 jednopodlažných obytných budov. Zo zóny konfliktu bolo evakuovaných 33.000 civilistov. Podľa kirgizského ministerstva zdravotníctva bolo v dôsledku konfliktu na hraniciach s Tadžikistanom zabitých 34 obyvateľov Kirgizska a viac ako 150 ich bolo zranených. Väčšina zabitých a zranených sú civilisti. Kirgizská vláda v súvislosti s tým vyhlásila 1. a 2. mája za dni štátneho smútku.

Viac o téme: HraniceJednotkyKirgizskoTadžikistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu