Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Grécki štátni zamestnanci štrajkujú: Chcú viac nemocničných lôžok a učiteľov

Grécki štátni zamestnanci začali vo štvrtok 24-hodinový štrajk Zobraziť galériu (2)
Grécki štátni zamestnanci začali vo štvrtok 24-hodinový štrajk (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - Grécki štátni zamestnanci začali vo štvrtok 24-hodinový štrajk. Požadujú vyššie platy pre pracovníkov v zdravotníctve a školstve, ako aj najímanie nových pracovníkov počas pandémie nového druhu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.

V dôsledku štvrtkového štrajku nefungujú po celej krajine verejné služby. Na hromadnom pozastavení práce sa zúčastnili aj dispečeri letovej prevádzky, letecké spoje sú preto zrušené alebo presunuté na piatok ráno. Vo štvrtok ráno pochodovali v Aténach stovky zdravotných pracovníkov.

Najväčšia grécka štátnozamestnanecká odborová organizácia ADEDY, ktorá štrajk zorganizovala, žiada viac peňazí pre zdravotníctvo, viac nemocničných lôžok JIS a vytvorenie nových trvalých pracovných miest v školstve, aby bolo možné triedy obmedziť na 15 žiakov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Odbory ďalej žiadajú zrušenie istých daňových povinností pre štátne služby, zníženie spotrebnej dane zo súčasných 24 percent na 15 percent a zrušenie privatizácií.

Grécki štátni zamestnanci začali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Grécko zažíva tzv. druhú vlnu koronavírusových infekcií, v dôsledku ktorej vláda zvyšuje počet nemocničných lôžok. Stredomorská krajina v súčasnosti eviduje v priemere 300 až 400 nových prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 za deň. Celkovo sa týmto vírusom nakazilo 23.495 osôb, 86 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu a 469 ľudí v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo.

Viac o téme: ŠtrajkGréckoAtényKoronavírusŠtátni zamestnanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu