Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Česká vláda schválila ďalšie opatrenia: Krajina hlási 4310 nových prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Česká vláda v pondelok schválila ďalšie opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Zavrú sa všetky školy s výnimkou materských a aj reštaurácie. Zakazuje sa aj konzumácia alkoholu na verejnosti, zhromažďovať sa bude môcť maximálne šesť osôb. Prehľad hlavných zmien pripravil český spravodajský server Novinky.cz.

Opatrenia platia od stredajšej polnoci do 3. novembra s výnimkou zavretia škôl, ktoré platí do 1. novembra.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

      - Školy
Zatvárajú sa všetky školy s výnimkou škôl materských. Budú vyčlenené zariadenia pre deti pracovníkov záchranného systému, predovšetkým pre lekárov a zdravotné sestry. Vysoké školy môžu vykonávať skúšky, kde nie je viac ako 10 ľudí. Zakazuje sa pobyt študentov, ktorí majú trvalé bydlisko v ČR, na internátoch.

      - Reštaurácie
Od polnoci 14. októbra úplne zatvoria reštaurácie, kluby i bary. Bude možné predávať jedlo so sebou vo výdajných okienkach.

      - Pitie alkoholu
Zakazuje sa pitie alkoholu na verejne prístupných miestach.

      - Obmedzenie zhromažďovania
Ľudia sa môžu zhromažďovať v maximálnom počte šesť osôb. Výnimku majú orgány štátnej správy a samosprávy.

      - Rúška
Zavádza sa povinnosť nosiť rúška na zastávkach verejnej dopravy.

Nové čísla

Počet preukázaných prípadov nákazy covid-19 v Česku stúpol o 4310. Je to najvyšší nárast v prvom pracovnom dni týždňa od začiatku epidémie. Predchádzajúci pondelok bolo o takmer 1200 prípadov menej. Vyplýva to z aktualizovaných údajov na webe ministerstva zdravotníctva.

Od 1. marca, kedy sa v Českej republike objavili prvé prípady covidu-19, sa koronavírusom nakazilo vyše 121.000 ľudí. Necelá polovica z nich už sa z choroby uzdravila. Aktuálne chorých je približne 62.000.

U väčšiny nakazených má choroba mierny priebeh, alebo sú úplne bez príznakov. V nemocniciach je podľa posledných údajov rezortu zdravotníctva 2146 ľudí s preukázaným koronavírusom, stav 426 z nich je ťažký. Od začiatku októbra vzrástol počet hospitalizovaných na viac než dvojnásobok.

Od začiatku epidémie zomrelo v Česku 1051 ľudí s chorobou covid-19, z toho 31 v pondelok. Najviac úmrtí za jeden deň pribudlo v piatok, a to 52. Od začiatku mesiaca zomrelo 381 ľudí s koronavírusy.

Viac o téme: OpatreniaČeskoPandémiaPrahaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu