Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS V Maďarsku pribudlo 1025 infikovaných: Zomrelo ďalších 28 pacientov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 1025 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 bolo zaznamenaných rekordných 28 úmrtí, vyplýva z údajov zverejnených v utorok na vládnom serveri koronavirus.gov.hu.

Doteraz najviac obetí za jeden deň - 24 - zaregistrovali 7. októbra. Počet nakazených od vypuknutia pandémie koronavírusu dosiahol v Maďarsku 39.862, úmrtí je 996.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Z nákazy sa vyliečilo 11.753 ľudí, aktuálne je infikovaných 27.113 osôb. V nemocniciach ošetrujú 1519 pacientov s ochorením COVID-19, z nich je 160 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Za týždeň stúpol počet prípadov o deväť percent

Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v rámci druhej vlny pandémie v Maďarsku výrazne stúpa. Uplynulý týždeň bol zaznamenaných až o 600 infikovaných viac než predchádzajúci týždeň, čo je nárast o deväť percent, zaznelo v utorok v Budapešti na on-line tlačovej konferencii operačného štábu.

Podľa spravodajského servera napi.hu šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová upozornila, že medzi infikovanými je čoraz viac detí a starších ľudí, aj keď vírus SARS-CoV-2 sa najviac šíri v skupine mladších dospelých.

V súvislosti s rekordným počtom 28 úmrtí za posledný deň Müllerová povedala, že všetci zosnulí mali iné chronické choroby, od vysokého krvného tlaku, ochorenia srdca či cievneho systému cez poruchy imunity a metabolické poruchy až po cukrovku a onkologické ochorenia. Operačný štáb doteraz nariadil mimoriadne prázdniny v 28 materských a 16 ďalších školách. Dištančné vzdelávanie prebieha v súčasnosti v 130 triedach a na troch školách.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Balogh Zoltán/MTI via AP)

Tradičné vIanočné trhy v Budapešti zrušili pre pandémiu

Tradičné adventné a vianočné trhy na budapeštianskom Vörösmartyho námestí sa tento rok pre pandémiu koronavírusu nebudú konať. Rozhodol o tom v pondelok organizátor podujatia - Budapeštianske centrum pre festivaly a turistiku (BFTK) na základe odporučenia operačného štábu hlavného mesta. Podľa agentúry MTI experti očakávajú vyvrcholenie druhej vlny pandémie nového druhu koronavírusu v Maďarsku na prelome novembra a decembra, preto sa BFTK rozhodlo pre takýto krok.

Centrum vo vyhlásení uviedlo, že podobné rozhodnutie možno očakávať aj od hlavných miest susedných krajín vzhľadom na to, že epidemiologická situácia sa v nich zhoršuje. Tento rok mal uskutočniť už 22. ročník vianočných trhov, ktoré sa konajú v rámci tamojšieho zimného festivalu. Podujatie patrilo v uplynulých rokoch medzi desať najkrajších európskych vianočných trhov. V ostatných rokoch ho navštívilo vyše pol milióna návštevníkov z mnohých krajín sveta.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyMaďarskoBudapešťKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu