Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Česku sa rozsvietia svetelné stĺpy na podporu kultúry počas pandémie KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Svetelné stĺpy symbolizujúce majáky českej kultúry sa rozsvietia v pondelok večer o 19.30 h naprieč Českom na miestach, kde sa pre obmedzenia spojené s pandémiou nového koronavírusu nebudú môcť uskutočniť koncerty, divadelné predstavenia, premietania filmov či vernisáže. Informoval o tom na svojej webovej stránke český Deník N.

Podujatia na podporou kultúry organizuje iniciatíva Kultúru nezastavíš. "Pripojte sa k iniciatíve #kulturunezastavíš a vyšlite spoločne s nami v pondelok do sveta jasný svetelný signál, že kultúra je tu stále s nami i počas lockdownu. Ukážme, kde všade za iných okolností zabávame svojich divákov," vyzval herec Rostislav Novák, ktorý so svojím súborom Cirk La Putyka vznik spomínanej iniciatívy podnietil.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Jeho vyjadrenie na svojej internetovej stránke citovalo Divadlo J.K. Tyla v Plzni, ktoré sa do projektu takisto zapojilo. Cieľom plánovanej akcie nie je podľa Novákových slov protestovať proti vládnym nariadeniam. Umelci chcú symbolicky poukázať na paralýzu kultúry, kultúrnych zariadení, kultúrneho priemyslu a všetkých jeho personálnych zložiek.

"Kultúra divákov nenechá stroskotať a vďaka ich podpore ani ona samotná nestroskotá," vyhlásil. "Budeme zase spolu! Zvládneme to! Bezpečne a s rešpektom k vládnym opatreniam," dodal.

Zapojenie do projektu podľa slov organizátorov prisľúbili okrem iných české Národné divadlo, Národné divadlo Brno, Klicperovo divadlo v Hradci Králové či Česká filharmónia. Od pondelka je v Česku z dôvodu vysokého počtu ľudí nakazených koronavírusom na dva týždne pozastavené konanie akýchkoľvek kultúrnych podujatí.

Viac o téme: ČeskoPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu