Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéfovia diplomacie V4 a Francúzska považujú voľby v Bielorusku za nedemokratické

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na rovnakom postoji vzhľadom na aktuálnu situáciu v Bielorusku sa zhodli ministri zahraničných vecí krajín V4 a Francúzska, ktorí sa stretli vo štvrtok v Bratislave na okraj bezpečnostnej konferencie Globsec. Ministri považujú augustové prezidentské voľby v Bielorusku podľa slov ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivana Korčoka za nedemokratické a takisto schvaľujú sankcie, ktoré na 40 vysokopostavených bieloruských predstaviteľov uvalila EÚ. Informoval o tom tlačový odbor MZVEZ SR.

"Sme proti násiliu proti bežným ľuďom, ktorí majú právo a slobodu na vyjadrenie svojho politického názoru," vyhlásil Korčok v súvislosti s protestmi, ktoré v Bielorusku vypukli po sporných voľbách, za víťaza ktorých ústredná volebná komisia vyhlásila Alexandra Lukašenka so ziskom viac ako 80 percent hlasov.

Ministri sa na pracovnom stretnutí, ktoré sa v Bratislave v tomto formáte uskutočnilo už druhýkrát (naposledy v apríli 2019), venovali aj témam západného Balkánu či migrácii. Šéf rezortu diplomacie Korčok vyjadril podporu SR Slovenska pre rozširovanie EÚ smerom ku krajinám západného Balkánu a zdôraznil potrebu vyžadovať od partnerov pokračovanie v jednotlivých reformách a dôsledné plnenie stanovených kritérií.

Minister Korčok sa ďalej odmietavo vyjadril k povinným kvótam pri prijímaní utečencov: "Pozícia Slovenskej republiky je dlhodobá a konzistentná. Povinné kvóty nie sú riešením a relokácie by mali prebiehať na dobrovoľnej báze. Nespochybňujeme však to, že voči takému fenoménu ako je migrácia, musíme každý prispieť," uviedol.

V súvislosti so situáciou vo východnom Stredomorí partneri podľa slov Korčoka ocenili nájdenie konsenzu na pôde Európskej rady, ktorého snahou je zastaviť napätie v oblasti, podporiť suverenitu Grécka a Cypru a hľadať pozitívnu agendu s Tureckom.

Viac o téme: VoľbyNedemokratickéFrancúzskoBieloruskoV4Ivan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu