Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Putin by mohol sprostredkovať riešenie krízy v Bielorusku, myslí si Cichanovská

Sviatlana Cichanovská Zobraziť galériu (3)
Sviatlana Cichanovská (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

MINSK - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vo štvrtok povedala, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol byť sprostredkovateľom pri riešení politickej krízy v Bielorusku.

V rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu RTL Cichanovská uviedla, že "by bolo pekné, keby prezident (Emmanuel) Macron presvedčil prezidenta Putina, aby sa zúčastnil na týchto rokovaniach ako sprostredkovateľ." Cichanovská vysvetlila, že podľa jej názoru môžu všetky štáty susediace s Bieloruskom poskytnúť takúto pomoc a prevziať na seba úlohu sprostredkovateľov.

Dodala, že na budúci týždeň očakáva stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Podľa jej slov by to malo byť oznámené v piatok. Cichanovská už koncom augusta v rozhovore pre portál Euronews uviedla, že Rusko by sa mohlo stať sprostredkovateľom rokovaní o urovnaní krízy v Bielorusku.

Na margo utorňajšieho rozhovoru s Macronom Cichanovská uviedla, že "bola ohromená, ako do hĺbky pochopil situáciu v Bielorusku". Podľa svojich slov je tiež "nesmierne vďačná" za podporu, ktorú Francúzsko poskytuje bieloruskej opozícii. Dodala, že Macron "urobí všetko pre to, aby zohrával sprostredkovateľskú rolu" na rokovaniach so súčasným bieloruským vedením a pokúsi sa dosiahnuť, aby sa na nich mohli zúčastniť rôzne krajiny.

Bývalá kandidátka prezidentských volieb
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

TUT.by funguje v pozmenenom režime

Bieloruský nezávislý spravodajský portál TUT.by funguje od štvrtka v pozmenenom režime, keďže mu bieloruské ministerstvo informácií na tri mesiace, bez rozhodnutia súdu, pozastavilo štatút média. Tento štatút získal portál vlani. Rozhodnutím ministerstva portál prišiel o právo šíriť informácie z "konfliktných alebo rizikových zón, z veľkých demonštrácií a spoločensky dôležitých podujatí". Počas kampane pred augustovými prezidentskými voľbami, cez samotné voľby, i po nich bol práve tento portál jedným z kľúčových nezávislých zdrojov informácií o dianí v Bielorusku.

Bieloruská asociácia novinárov a redaktori niektorých nezávislých médií v Bielorusku vyzvali vo štvrtok ministerstvo informácií, aby žalobu na tento spravodajský portál stiahlo a  prestalo so šikanovaním novinárov a médií v súvislosti s ich profesionálnymi aktivitami. Podporu redakcii portálu TUT.by vyjadrili vo štvrtok aj študenti žurnalistiky Bieloruskej štátnej univerzity v Minsku, ktorí rozdávali nálepky s logom portálu.

V nedeľu v Bielorusku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Logo portálu sa objavilo aj nasprejované na viacerých budovách v bieloruskej metropole, čo TUT.by označil za "nový trend". Doteraz bolo veľmi častým motívom grafiti vyobrazenie dvojice dídžejov - Kiryla Halanava a Uladzislava Sakalovského -, ktorí boli zadržaní ešte pred voľbami za to, že na predvolebnom zhromaždení kandidátky Sviatlany Cichanovskej pustili protestsong sovietskeho speváka Viktora Coja s názvom Chceme zmenu.

TUT.by informoval, že aj v noci na štvrtok zasahovala polícia proti účastníkom susedských zhromaždení a diskoték, ktoré si ľudia organizujú vo dvoroch svojich bytových domov a ktoré úrady tiež označujú za nepovolené zhromaždenia. Stalo sa tiež zvykom, že mnohí obyvatelia Minska využívajú svoju prestávku na obed v práci na to, aby s kolegami na ulici protestovali proti zásahom polície a jej brutalite.

Aj vo štvrtok pokračovali súdne konania s osobami, ktoré boli počas zásahov proti demonštrantom zadržané. Okrem toho sa objavila informácia, že polícia vo štvrtok urobila prehliadku v byte administrátora komunikačnej aplikácie Grušviľ na sieti Telegram, následne ho zadržala a predviedla na policajnú stanicu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinBieloruskoMinskSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu