Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fidesz tvrdí, že dohodu o prepojení rozpočtu EÚ s právnym štátom objednal Soros

George Soros
George Soros (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

BUDAPEŠŤ - Brusel podľa maďarskej strany Fidesz opäť plní objednávku amerického finančníka Georgea Sorosa, keď avizoval, že Európska únia (EÚ) chce viazať vyplácanie fondov EÚ k plneniu politických podmienok. Maďarská vládna strana takto vo štvrtok reagovala na predbežnú dohodu medzi vyjednávačmi Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ. V súlade s dohodou riskujú členské krajiny EÚ, ktoré nebudú dodržiavať zásady právneho štátu, stratu prístupu k finančným prostriedkom Únie.

Vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI Fidesz ďalej uvádza, že od začiatku je zrejmé, že otázku právneho štátu chce Únia použiť na vydieranie a nátlak voči členským krajinám, ktoré odmietajú migrantov, chránia svoje hranice a kultúru pred prisťahovalcami a strážia svoju národnú suverenitu.

"Využijú všetky prostriedky, aby namiesto národnej vlády dosadili ľavicovú vládu naklonenú prisťahovalectvu," zdôraznil Fidesz, podľa ktorého je hanbou, že počas pandémie koronavírusu a uprostred moslimských teroristických útokov sa Brusel stále zaoberá politickým vydieraním namiesto toho, aby pomáhal členským krajinám v ochrane proti epidémii.

Predbežná dohoda, o ktorej vo štvrtok informovala Rada EÚ, znamená, že europarlament už nebude blokovať schválenie sedemročného rozpočtu Únie na roky 2021 - 2027 v hodnote 1,1 bilióna eur, od ktorého závisí aj realizácia ozdravného plánu po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur.

"Dnešná dohoda je míľnikom v oblasti ochrany hodnôt EÚ. Prvýkrát sme vytvorili mechanizmus, ktorý umožňuje EÚ zastaviť financovanie vlád, ktoré nerešpektujú naše hodnoty, ako je vláda zákona," uviedol po ukončení rokovaní fínsky europoslanec Petri Sarvamaa, ktorý je členom Výboru EP pre rozpočet. Dodal, že cieľom EP bolo vytvoriť v tejto oblasti efektívny mechanizmus, čo sa aj podarilo zrejme aj preto, že EP nebol ochotný pristúpiť na kompromisy v otázke hodnôt.

Viac o téme: RozpočetDohodaPrávny štátMaďarskoGeorge Soros
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu