Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Libanon a Izrael budú rokovať o svojich sporných hraniciach, oznámil Pompeo

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Jeff Chiu)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo štvrtok vyzdvihol "historickú", Spojenými štátmi sprostredkovanú dohodu, na základe ktorej budú Izrael a Libanon rokovať o svojich sporných námorných a pozemných hraniciach. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Dohoda je "výsledkom takmer trojročného intenzívneho diplomatického úsilia", uviedol Pompeo vo vyhlásení. Spojené štáty budú pri rokovaniach, ktoré sa uskutočnia v juholibanonskom hraničnom meste Nákúra, figurovať ako asistent. Termín rozhovorov nebol zverejnený. Mierové sily hliadkujúce v libanonsko-izraelskom pohraničí správu o avizovaných rokovaniach privítali.

Dočasné jednotky OSN v Libanone (UNIFIL) "vítajú dnešné oznámenie rámcovej dohody o začiatku rozhovorov medzi Libanonom a Izraelom o vytýčení spoločných hraníc", uvádza sa vo vyhlásení mierových zborov. "Jednotky UNIFIL sú pripravené poskytnúť obom stranám plnú podporu a podporiť úsilie, ktoré povedie k riešeniu tejto otázky," uvádza sa ďalej v danom vyhlásení.

Libanon a Izrael sú technicky stále vo vojnovom stave. Problematika námorných hraníc je mimoriadne citlivá vzhľadom na možnú prítomnosť uhľovodíka v Stredozemnom mori. Libanon vo februári podpísal svoj prvý kontrakt na vrtné práce v pobrežných vodách v súvislosti s ťažbou ropy a zemného plynu. Bejrút daný kontrakt uzavrel s konzorciom pozostávajúcim z energetických gigantov Total, ENI a Novatek.

Libanon v apríli vyhlásil, že pokusné vrty v sektore morského dna - známom ako blok 4 - preukázali stopy zemného plynu, ale žiadne obchodne využiteľné zásoby. Prieskum bloku 9 sa ešte nezačal a je kontroverznejší, keďže na jeho časť si robí nárok aj židovský štát.

Viac o téme: HraniceRokovanie IzraelLibanonSpojené štátyMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu