Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza vyzradenia utajovanej správy: Český súd potvrdil oslobodenie Nečasovej a Rittiga

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PRAHA - Vrchný súd v Prahe potvrdil vo štvrtok vlaňajšie rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý zbavil obžaloby niekdajšiu šéfku kabinetu českého premiéra Janu Nečasovú (predtým Nagyovú), lobistu Iva Rittiga a jeho právnika Davida Michala v kauze údajného vyzradenia utajovanej správy Bezpečnostnej informačnej služby (BIS). Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

"Závery súdu prvého stupňa možno akceptovať a je na mieste obžalovaných oslobodiť," konštatoval predseda odvolacieho senátu Viktor Mach. Proti právoplatnému rozsudku je ešte možné podať dovolanie. Mestský súd v Prahe uznal v januári 2017 zmienených obžalovaných za vinných, avšak potom v novembri 2019 - po odchode pôvodného predsedu senátu do dôchodku - vyniesol oslobodzujúci verdikt. Uviedol vtedy, že skutky Rittiga a Michala, z ktorých ich obžaloba vinila, nie sú trestným činom. U Nečasovej nebolo podľa verdiktu preukázané ani to, že sa skutok vôbec stal.

Štátny zástupca žiadal pre Nečasovú trojročný trest väzenia, pre oboch mužov podmienečné a peňažné tresty. Proti vlaňajšiemu rozhodnutiu Mestského súdu v Prahe sa preto odvolal. Obžaloba tvrdí, že Rittig sa v roku 2012 dozvedel od vtedajšej šéfky premiérovho kabinetu Nečasovej o utajovanom dokumente zaslanom premiérovi Petrovi Nečasovi.

Správa BIS sa údajne týkala práve Rittiga a preto za Nečasovou poslal právnika Michala. Trojica však svoju vinu odmieta. Premiérova partnerka podľa obžaloby Michalovi obsah dokumentu prezradila a Rittig tak mohol následne podniknúť kroky na zakrytie svojho vplyvu na štátne orgány. Trojica svoju vinu odmieta.

Viac o téme: ČeskoSúd Jana NečasováBezpečnostná informačná službaIvo Rattig
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu