Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nálety afganskej vlády údajne zabili najmenej 24 civilistov vrátane detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Moussa)

KÁBUL - Najmenej 24 civilistov, vrátane šiestich detí, zahynulo a šesť ďalších utrpelo v nedeľu zranenia pri náletoch afganskej vlády na pozície Talibanu v severoafganskej provincii Kundúz. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo obrany Afganistanu vyhlásilo, že operácia zabila 30 bojovníkov Talibanu. Dodalo však, že sa začalo vyšetrovanie v súvislosti s tvrdeniami svedkov, ktorí pre AP uviedli, že väčšina obetí sú civilisti. Armádne lietadlá údajne zaútočili na dom člena Talibanu, pričom výsledná explózia zapálila susedný dom. K druhému náletu došlo, keď sa ľudia pokúšali vyslobodiť rodinu z horiaceho domu.

"Kričal som na ľudí, aby tam nešli, že možno príde druhé bombardovanie, avšak utekali pomôcť hasiť oheň," povedal svedok. K útoku došlo týždeň po začatí mierových rozhovorov medzi afganskou vládou a Talibanom v Katare.

Vôbec prvé rozhovory afganskej vlády s Talibanom, ktorý dlhé roky dialóg s Kábulom odmietal, sa začali 12. septembra v katarskej metropole Dauha. Sú súčasťou dohody, ktorú vo februári v Dauhe podpísali s Talibanom Spojené štáty. Vnútroafganské rokovania sú dôležité pri úsilí o dosiahnutie trvalého mieru v Afganistane, ktorý by umožnil odchod jednotiek USA a NATO, vysvetľuje AP.

Viac o téme: ObeteCivilistiNáletyAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu